Fråga facket Fråga facket

LO i Almedalen

För tolfte året i rad deltar LO i Almedalen på Hamnplan 5 i Visby (Score Bar & Restaurant). I år har vi samlat seminarierna under temat jämlikhet. Vi erbjuder ett brett utbud av seminarier. Ta en titt i vårt program, kom förbi, lyssna och delta gärna i diskussionerna. Varmt välkommen till Hamnplan 5, LOs mötesplats, där vi diskuterar frågor som är viktiga för LO-förbundens 1,5 miljoner medlemmar, men också för många andra.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Läs hela programmet här

Måndag 4 juli–fredag 8 juli
kl 10.00–16.00
ARRANGÖR: LO
LOKAL: Tältet, Hamnplan 5

Facket försäkrar informerar
Är du försäkrad på din arbetsplats? Känner du till dina kollektivavtalade försäkringar? Ett samtal om kollektivavtalets betydelse för välfärden och pensionerna. Försäkringsrådgivarna Thord Ingesson och Ylva Bendelin svarar på dina frågor.Måndag 4 juli kl 12.15–13.15
ARRANGÖR: LO
LOKAL: Ljusgården
FÖRTÄRING: Sallad och dryck

Den ojämlika hälsan. Betydelsen av ekonomisk ojämlikhet, social klass, kön och etnicitet
Skillnaderna i hälsa ökar mellan olika grupper i Sverige. Vad säger forskningen om vad som orsakat utvecklingen? Vilken betydelse har den ökande ekonomiska ojämlikheten och vilken roll spelar klass, kön och etnicitet? Diskussion om vad som kan göras för att bryta trenden.

MEDVERKANDE: Mikael Rostila, professor CHESS Stockholms universitet, Sara Kjellsson, doktorand SOFI Stockholms universitet, Yeshiwork Wondmeneh, utredare Kommunalarbetareförbundet
SAMTALSLEDARE: Anna Almqvist, utredare LO

Måndag 4 juli kl 13.30–14.30
ARRANGÖR: LO
LOKAL: Ljusgården
FÖRTÄRING: Kaffe och smörgås

Läs för mej – ett samtal om läsning
Varför är det viktigt med läsning och högläsning? Ska facket engagera sig i läsprojekt? Är det överhuvudtaget en facklig fråga? Läsning och läsförståelse är viktiga förutsättningar för att kunna påverka sin livssituation. Språket är en hörnsten i demokratin och en investering för jämlikhet.

MEDVERKANDE: Karl-Petter Thorwaldsson, ordförande LO, Lotta Olsson, barnboksredaktör DN Kultur

Måndag 4 juli kl 14.45–15.45
ARRANGÖR: LO
LOKAL: Ljusgården
FÖRTÄRING: Kaffe och bulle

Framtidens yrkesvux
Många LO-yrken är bristyrken och yrkesvux kan vara svaret när gymnasieskolan inte kan möta behoven. Fler behöver också få en andra chans. Kvalitén i utformning och genomförande behöver utvecklas, inte minst med hjälp av branschens parter. Bättre samverkan är en förutsättning för framtidens yrkesvux.

MEDVERKANDE: Thomas Hagnefur, utbildningspolitisk ansvarig LO, Susanna Gideonsson,
Förbundsordförande Handelsanställdas förbund, Marie Nilsson, vice ordförande IF Metall, Mats Söderberg, gymnasie- och vuxenutbildningsansvarig SKL, Emil Johansson, utredare Arbetsförmedlingen, Aida Hadzialic, gymnasie- och kunskapslyftsminister (S)
SAMTALSLEDARE: Nina Andersson Brynja, LO

 

Tisdag 5 juli kl 13.30–14.30

ARRANGÖR: LO
LOKAL: Ljusgården
FÖRTÄRING: Kaffe och smörgås

Hur uppnås schysta villkor i
arbetslivet på en globaliserad arbetsmarknad?
Den ständiga jakten på lågt pris och ökade vinster skapar ett alltmer ojämlikt arbetsliv. FNs organ för arbetslivsfrågor, ILO, diskuterar nu hur mänskliga rättigheter i arbetslivet kan respekteras i de nu komplicerade produktionskedjorna. Hur kan fördelarna av globaliseringen komma fler till del?

MEDVERKANDE: Karl-Petter Thorwaldsson, ordförande LO, Per Hidesten, vd Industriarbetsgivarna, Irene Wennemo, statssekreterare, arbetsmarknadsdepartementet, Anna Ryott, vd Swedfund, Kristina Henchen, kanslichef Union to Union, Anna Jensen Naatikka, förbundssekreterare IF Metall
SAMTALSLEDARE: Monika Arvidsson, Tiden

Tisdag 5 juli kl 14.45–16.00

ARRANGÖR: LO
LOKAL: Ljusgården
FÖRTÄRING: Smoothies

Vem berättar om arbetarklassen i dag – och varför?
Filmvisning och samtal
Hur ser den fackliga kampen ut i Sverige i dag? Regissören Saga Gärde har följt Magnus Lunell, facklig företrädare för Kommunal på bussgaraget Söderhallen i Stockholm. Efter filmvisningen följer ett panelsamtal om hur och av vem arbetarrörelsens berättelse förs vidare i kultur och klasskildringar.

MEDVERKANDE: Saga Gärde, regissör, Karl-Petter Thorwaldsson, ordförande LO
SAMTALSLEDARE: Somar Al Naher, journalist

Tisdag 5 juli kl 17.00–18.45

ARRANGÖR: LO
LOKAL: Ljusgården och terrassen
FÖRTÄRING: Alkoholfritt bubbel och mingelmat

Försnack om jämlikhet
Jämlikhet är ett viktigt mål som på senare år halkat ned på den politiska agendan. LO vill ändra på det och kommer därför att fokusera på jämlikhet under kongressperioden 2016–2020. I Almedalen tar vi avstamp med ett försnack om jämlikhet. Vi har bjudit in tre profilerade opinionsbildare att, under avslappnade former, göra korta Pecha kuchapresentationer på temat. Kom och lyssna och diskutera jämlikhet med oss och andra!

MEDVERKANDE: Lisa Pelling, utredningschef för tankesmedjan Arena Idé, Daniel Suhonen, chef för tankesmedjan Katalys, Lawen Redar, riksdagsledamot (S), Karl-Petter Thorwaldsson, ordförandeLO
MUSIK: Olle HedbergOnsdag 6 juli kl 08.30–09.30

ARRANGÖR: LO
LOKAL: Ljusgården
FÖRTÄRING: Kaffe och smörgås

Överlever EU?
EU-samarbetet står inför ett antal utmaningar som kommer att avgöra dess framtid, den brittiska folkomröstningen och eurozonens behov av fördjupat samarbete. Flyktingströmmar, högerpopulism och främlingsfientlighet utmanar EU-samarbetet. Lyssna till en diskussion om Europa och EUs framtid.

MEDVERKANDE: Alexandra Pascalidou, skribent, författare och programledare, Ann Linde, EU och handelsminister.
SAMTALSLEDARE: Monika Arvidsson, Tiden

Onsdag 6 juli kl 14.45–15.45

ARRANGÖR: Unga Örnar och LO
LOKAL: Ljusgården
FÖRTÄRING: Jordgubbar och dryck

Barndomstolen
I Barndomstolen får du möta gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic som måste lösa problemet med stress i skolan. Polischef Dan Eliasson får svara på vad han kan göra för att stoppa näthat och skapa trygghet för barn och unga. Antje Jackelén är Sveriges första kvinnliga ärkebiskop och är känd för att vara aktiv i samhällsdebatten.Vi kommer att grilla henne om hennes roll som förkämpe för mänskliga rättigheter i Sverige och i världen.

MEDVERKANDE: Aida Hadzialic, gymnasie- och kunskapslyftsminister (S), Antje Jackelén, ärkebiskop, Dan Eliasson, rikspolischef Polismyndigheten
SAMTALSLEDARE: Moa och Klara 13 årTorsdag 7 juli kl 08.30–09.30

ARRANGÖR: Worldskills Sweden, LO
LOKAL: Ljusgården
FÖRTÄRING: Kaffe och smörgås

Utan yrkesutbildning stannar Sverige, yrkesutbildningens år är en kraftsamling
För att inte Sverige ska stanna behöver vi fler som gör mer och förändrar retoriken,synen och förståelsen för yrkesutbildningar. För att öka attraktionskraften i yrkesutbildning behöver goda krafter samspela bättre långsiktigt. Fler elever ska välja yrkesprogram som ska hålla världsklass.

MEDVERKANDE: Torbjörn Johansson, LO, Pontus Slättman, WorldSkills Sweden, Ulrik Simonsson, Ungdomsbarometern

Torsdag 7 juli kl 09.45–10.45

ARRANGÖR: LO
LOKAL: Ljusgården
FÖRTÄRING: Kaffe och bulle

Jämlikhet – varför så svårt?
Vad ligger i jämlikhetsbegreppet? Varför är det så viktigt att sträva mot ökad jämlikhet?Faktorer som etnicitet, integration, klass och kön – hur påverkar de arbetet för ökad jämlikhet? Vi vet att diskriminering, främlingsrädsla och rasism påverkar målet om jämlikhet negativt, hur tacklar vi det?

MEDVERKANDE: Berit Müllerström, andre vice ordförande LO, Julio Fuentes, verksamhetssekreterare SIOS, Göran Greider, chefredaktör Dala-Demokraten, Wanja Lundby-Wedin, förste vice ordförande kyrkostyrelsen Svenska Kyrkan, Julie Jacobsson, verksamhetsutvecklare Försäkringskassan
SAMTALSLEDARE: Malin Hansson, LO.