Fråga facket Fråga facket

LO kommenterar vårpropositionen Regeringen satsar på ökat sparande istället för minskad arbetslöshet

– Med en arbetslöshet på väg mot 9 procent väljer regeringen att prioritera budgetöverskott framför åtgärder som minskar arbetslösheten. För regeringen är det viktigare att snabbt få ett överskott i statsfinanserna än att få ner arbetslösheten. Det är en märklig prioritering för en regering som påstår sig föra en politik för fler jobb. Regeringens politik har istället skapat större ekonomiska klyftor och större otrygghet i samhället, säger LOs ordförande Wanja Lundby-Wedin.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

– Den orättvisa arbetslöshetsavgiften i a-kassan kvarstår. Regeringen står fast vid den politik som syftar till sänkta löner. Idag betalar en hotellstäderska årligen cirka 4 000 kronor mer i avgift än en akademiker för sin arbetslöshetsförsäkring. Det är en djupt orättvis politik som tydligt slår mot LO-förbundens lågavlönade medlemmar, säger Wanja Lundby-Wedin.

– Regeringens höjning av flerbarnstillägget kan inte vägas mot den mycket skeva fördelning av inkomster som regeringen har som ledstjärna i sin skattepolitik. Höginkomsttagare har gynnats mest hela mandatperioden med enorma skattesänkningar, säger Wanja Lundby-Wedin.

– Att det inte görs några stora satsningar på arbetsmarknadsutbildning eller vuxenutbildning i budgeten gör att arbetslösheten riskerar att bita sig fast, inte minst bland dem som har otillräcklig utbildning och svagt fotfäste på arbetsmarknaden, säger Wanja Lundby-Wedin.

– Att dra undan det tillfälliga stödet till kommunerna riskerar välfärdsjobben samtidigt som vi vet att det finns ett ökat behov av välfärdstjänster, säger Wanja Lundby-Wedin.

För mer information kontakta LOs pressinformation.