Fråga facket Fråga facket

LO kräver omedelbart eld-upphör och humanitärt stöd till Gaza


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

- Det internationella samfundet måste på alla sätt kraftsamla för att omedelbart få tillstånd ett eldupphör i Gaza och bistå människorna som lider oerhört i det krig som nu pågår mellan Hamas och Israel, säger LOs ordförande Wanja Lundby-Wedin med anledning av det eskalerande våldet i Gaza.
Den Internationella Fackliga Samorganisationen (IFS), har i brev till FNs Generalsekreterare uppmanat organisationen att ”utöva all sin auktoritet för att få till stånd eld-upphör i Gaza och öppna vägen till förnyade ansträngningar i fredsprocessen”. LO kräver att de nödvändiga återgärder som behövs för att stoppa striderna verkligen sätts in och att den humanitära krisen lindras så snart som möjligt. Det är bara genom dialog och förhandlingar som konflikten kan lösas. LO stöder det upprop som IFS har lanserat om humanitärt bistånd till folket i Gaza, i första hand med mat och mediciner. LO kommer att bidra med 100.000 kronor. Även Europafacket har krävt ett mycket starkare agerande från EU.
- Israels svar på Hamas raketattacker är helt oproportionellt och uppmuntrar bara de extrema krafterna i de palestinska områdena. Israel som för bara några veckor sedan fick sitt mycket privilegierade förhållande till EU förlängt igen måste agera ansvarsfullt, annars får det konsekvenser, säger Wanja Lundby-Wedin, som också är ordförande i Europafacket.

Kontakta LOs pressinformation för ytterligare information.