Fråga facket Fråga facket

LO: Nolltollerans mot ungdomsarbetslöshet

Opinionsbildning – Fler kommuner borde göra som Piteå och införa nolltolerans mot ungdomsarbetslöshet, sade LOs vice ordförande Ingela Edlund, när hon talade i Piteå på 1 maj.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

”Ingen ung utan jobb”, var parollen när LO och Socialdemokraterna demonstrerade på 1 maj.

– Om era unga har en långsiktig försörjning kan drömmen om en egen bostad kanske uppfyllas. Då kan de bilda familj och stanna här i Piteå, och kommunen kan växa till 43 000 invånare före år 2020, sade hon.

Ingela Edlund ägnade också stort utrymme åt kampen mot rasism och främlingsfientliga krafter i sitt tal. Och hon slog fast att rasismen är ett hot mot allt som facket tror på och allt LO står för.

– När vi ser hur nazister åter öppet demonstrerar och hur Sverigedemokrater försöker vinna stöd bland våra medlemmar i arbetarklassen, måste vi göra något. När ni manifesterade mot nazism och främlingsfientlighet här i Piteå gjorde ni något. Och land och rike runt säger nu de anställda - undersköterskor, läkare, brandmän och många fler - ”vi vill inte ha dig här, Jimmie Åkesson. Vi tror på allas lika värde”.

Men SD är inte bara ett rasistiskt parti, underströk Ingela Edlund. Det är också ett högerparti som i nästan varje viktig löntagarfråga ställer sig på högerns och arbetsgivarnas sida. I åtta av tio fall har de röstat med alliansen i riksdagen.

– Därför är en röst på SD inte bara en röst på rasism och främlingsfientlighet, det är också en röst för fortsatt moderatledd regering. Sverige kan bättre, sade Ingela Edlund.