Fråga facket Fråga facket

LO och LO-förbunden ringer medlemmar om valet

Opinionsbildning Måndag den 31 mars är det premiär för LOs stora valsatsning på regionala ringcenter. Där ska förtroendevalda och aktiva från de 14 LO-förbunden ringa runt till sina medlemmar och prata fackliga valfrågor.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

I Stockholm lyfter LOs förste vice ordförande, Tobias Baudin luren för att ringa det första samtalet.

- Vi ringer för att berätta att facket jobbar för att få till stånd ett regeringsskifte och för att lyfta fram frågor om jobben och om välfärden, säger Tobias Baudin, som är den i LOs ledning som ansvarar för LOs valarbete.

Sammanlagt 47 ringcenter kommer att öppnas runt om i landet under våren. De organiseras av de regionala LO-distrikten och kommer att bemannas av förtroendevalda och aktiva från de 14 LO-förbunden.

Undersökningar har visat att 63 procent av LO-förbundens medlemmar vill att facket aktivt ska verka för ett regeringsskifte. Samtidigt upplever väldigt få att de får tillräckligt med information från sitt fackförbund.

- Vi kommer att kontakta medlemmarna på fritiden. Satsningen ska vara ett komplement till det valarbete som LO och LO-förbunden genomför i anslutning till arbetsplatserna, berättar LOs valledare Elisabeth Brandt Ygeman.

LO-förbunden har olika strategier för hur samtalen ska föras. Vissa kommer bara att uppmana sina medlemmar att använda sin rösträtt, medan andra uppmanar dem att gå och rösta för ett regeringsskifte.

Inledningsvis vänder man sig till förbundens förtroendevalda för att uppmana dem att delta i 1 majfirandet. Längre fram i vår, inför EU-valet, utvidgas samtalen till förbundens medlemmar. Och lagom till valet den 14 september genomförs ytterligare en ring-omgång bland medlemmarna.