Fråga facket Fråga facket

LO och PTK kommenterar de avslutade förhandlingarna

Svenskt Näringsliv har idag beslutat avsluta förhandlingarna med Landsorganisationen och PTK om ett nytt huvudavtal. Förhandlingarna avslutas utan att någon uppgörelse träffats.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

– Det är beklagligt att Svenskt Näringsliv inte vill ta gemensamt ansvar för att säkerställa en långsiktigt stabil utveckling av den svenska arbetsmarknaden. Ett moderniserat huvudavtal hade underlättat fortsatt samförstånd och stabilitet i en djup ekonomisk kris. Tyvärr var det viktigare att på kort sikt flytta fram sina maktpositioner för Svenskt Näringsliv, säger LOs ordförande Wanja Lundby-Wedin.

– Även om Sverige befinner sig i en djup ekonomisk kris är det viktigt att komma ihåg att krisen är internationell. Den svenska arbetsmarknaden är i grund och botten stabil. Lönebildningen fungerar utmärkt, konflikterna är få och svensk ekonomi tillhör de mest konkurrenskraftiga i världen. Svenskt Näringslivs agerande är obegripligt för mig med tanke på de kontakter jag haft i den svenska industrin under förhandlingarnas gång, säger PTKs ordförande Mari-Ann Krantz.

För ytterligare information kontakta PTKs och LOs pressinformation.