Fråga facket Fråga facket

LO på 1 maj: Sluta spela bingolotto med människors hälsa

Arbetet för en bättre arbetsmiljö måste stärkas. Det framhöll LOs avtalssekreterare, Torbjörn Johansson, när han talade i Karlskoga på 1 maj.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

– Jag har sagt det förut, och jag säger det igen: Man spelar Bingolotto med människors liv just nu. Och man har gjort det under en längre tid. Det är helt oacceptabelt att vi ska skadas, bli sjuka eller till och med dö på jobbet, sade Torbjörn Johansson i sitt tal.

Sjukskrivningarna ökar nu kraftigt i alla yrken och branscher, främst bland kvinnor och framför allt psykiska diagnoser.

– Arbetsmiljöverkets inspektörer har inte en chans att hinna med sitt uppdrag efter alliansregeringens nedskärningar. Med färre inspektioner får vi sämre arbetsmiljö, sade han.

I vårbudgeten anslog den Socialdemokratiskt ledda regeringen 20 miljoner kronor till arbetsmiljöarbetet. Det är bra, men inte tillräckligt. Det räcker kanske till 30-40 nya arbetsmiljöinspektörer, om några år. Men det behövs många fler, och det snabbt, menade Torbjörn Johansson:

– Det kommer jag att framföra till regeringen när parterna kallas till krissamtal om de ökande sjuktalen. Det handlar om vår rätt att komma hem hela och friska från jobbet varje kväll.

Torbjörn Johanssons Första maj-tal 2015.