Fråga facket Fråga facket

LO: Rätt till heltid och stopp för delade turer

Opinionsbildning Ingen ska behöva riskera livet på jobbet. Fler måste få chansen att avsluta sitt arbetsliv med hälsan i behåll. Det slog LOs avtalssekreterare Torbjörn Johansson fast när han talade på 1 maj i Borås, Limmared och Kinna.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

– Idag tvingas nästan en person varje vecka att sätta livet till på jobbet. Så kan vi inte ha det. Vi måste få en nollvision när det gäller dödsolyckor på arbetet, sade Torbjörn Johansson i sitt tal.

Han påpekade också att det ökade bruket av otrygga anställningar, deltider och delade turer starkt bidrar till att öka riskerna och försämra arbetsmiljön. För att inte tala om de så kallade sms-jobben, där många sover med mobilen under kudden för att inte missa samtalet som kan ge möjlighet till några timmars jobb.

– Det ska inte gå att stapla visstidsanställningar på varandra hur länge som helst. Alla ska ha rätt till heltid. Och delade turer – det är ett fenomen som bara ska bort, sade Torbjörn Johansson.

– Vi måste ha ordning och reda på arbetsmarknaden. Och vi kan, och vi ska fixa det, tillade han.

Torbjörn Johansson påminde också om EU-valet den 25 maj, då den socialdemokratiska gruppen för första gången på länge har chansen att bli störst i EU-parlamentet.

– Vi ska ta den chansen. För vi vill ha ett Europa där respekten för löntagarnas rättigheter går före kapitalets fria rörlighet. Ett Europa där arbetare inte ställs mot arbetare. Och ett Europa som tar upp kampen mot massarbetslösheten, sade Torbjörn Johansson.