Fråga facket Fråga facket

LO ställer sig bakom industrins kollektivavtal

Kollektivavtal LO ställer sig bakom industrins avtal och tar nu nästa steg i sin gemensamma avtalsrörelse. Förbunden ska gemensamt driva reallöneökningar till alla, en låglönesatsning och förbättringar för ofrivilligt deltidsanställda.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Foto: LO

Parterna i industrin är överens om nya kollektivavtal motsvarande 6,4 procents löneökningar under två år.

LO-styrelsen rekommenderade industrins förbund att ställa sig bakom avtalsförslaget. LO ska nu driva vidare sina gemensamma krav för samtliga tolv förbund i den samordnade avtalsrörelsen.

- Det finns arbetsgivare som vill stoppa vårt kravpaket. Men den motpart som försöker gå emot ett av våra förbund ska veta att vi i solidaritet krokat arm med varandra. Tillsammans är vi starka, säger LOs ordförande Johan Lindholm.

- Vi tänker inte låta någon hindra oss från att driva igenom våra krav på bättre villkor för Sveriges arbetare. Det är de som får landet att fungera, säger Johan Lindholm.

- När vi gjort det ska LO fortsätta att ta arbetstidsfrågan framåt. Vi ska sänka arbetstiden i Sverige. Svenska arbetare ska inte behöva jobba mer än våra grannländer, säger Johan Lindholm.

LOs avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä:

- Det här avtalet ligger kvar på historiskt högre nivåer. Det blev inte den nedväxling arbetsgivarna ville. För en genomsnittlig svensk arbetare ger det här ungefär två tusen kronor mer i lön under avtalsperioden.

- Nu tar vi nästa steg i LO:s samordning. Alla ska ha riktiga löneökningar. Det är också viktigt att de arbetare som har det allra tuffast ekonomiskt får en extra satsning. Därför står vi mellan förbunden gemensamt upp för låglönesatsningen, säger Veli-Pekka Säikkälä.

- Arbetare i Sverige ska inte heller själva behöva jaga timmar för att få sin vardagsekonomi att gå ihop. Vi vill se till att arbetsgivare inte fortsätter att tjäna pengar på att utnyttja ofrivilligt deltidsanställda, säger Veli-Pekka Säikkälä.

Fakta/LO-samordningen

  • Facken kräver löneökningar med 6,4 procent på två år som ska ge högre löner till alla.
  • En låglönesatsning enligt en av två modeller. Antingen via en så kallad ”knämodell” - en slags ”insamlingsmodell” på avtalsområdet - eller genom att höja de lägsta lönerna.
  • Krav på att höja ersättningen för mertid – det vill säga ersättningen till ofrivilligt deltidsanställda som arbetar längre än ordinarie arbetstid.

Läs mer om avtalsrörelsen här