Fråga facket Fråga facket

LO står bakom Hotell- och Restaurangfackets varsel

En enig LO-styrelse står bakom Hotell- och Restaurangfackets strejkvarsel. Arbetsgivarnas besked är oacceptabelt, enligt LOs ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

På onsdagen fattade en enig LO-styrelse beslutet att ställa sig bakom Hotell- och Restaurangfackets strejkvarsel. En viktig signal till arbetsgivarna, menar Karl-Petter Thorwaldsson.

- Det är skamligt att Visita vägrar ge lågavlönade hotell-och restauranganställda samma låglönesatsning som arbetstagarna inom industrin redan fått. Det går bra för branschen och det är inte mer än rätt att de som utför jobbet ska få en del av kakan.

Enligt Karl-Petter Thorwaldsson drabbar arbetsgivarnas beslut främst kvinnor.

- Om arbetsgivarna skulle få igenom sina krav skulle det hindra målet om att uppnå jämställda löner. Det kan vi inte acceptera. Därför backar hela LO Hotell- och Restaurangfackets varsel.

LO-styrelsens uttalande med anledning av Hotell- och Restaurangfackets strejkvarsel

LOs styrelse ger sitt fulla och enhälliga stöd till det strejkvarsel Hotell- och Restaurangfacket tvingats lägga i dag. Den strid Hotell- och Restaurangfacket nu tar handlar om själva kärnan i årets LO-samordning, som innehåller en låglönesatsning för dem med en månadslön under 24 000 kronor.

Vi är helt eniga om att inget förbund ska behöva försämra anställningsvillkor för att höja lönerna för de lägst avlönade. Arbetsgivarnas kostnad för avtalen kommer alltså bli något högre på avtalsområden med många lågavlönade, exempelvis för hotell och restaurangbranschen.

Vi kan också konstatera att de berörda normerande avtalen inom industrin innehåller en låglönesatsning i linje med våra gemensamma krav. Det så kallade märket ger ett avtalsvärde på 6,5 procent på tre år, plus en låglönesatsning som ligger utöver de 6,5 procenten.

LO-styrelsen är fast besluten att genomdriva denna solidariska fördelning inom alla branscher.