Fråga facket Fråga facket

LO valde två nya viceordföranden

En enig LO-kongress valde idag Therese Guovelin till ny förste vice ordförande och Berit Müllerström till ny andre vice ordförande. 


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Therese Guovelin kommer närmast från Hotell- och Restaurangfacket, HRF. Hon började sin yrkeskarriär som servitris och är utbildad på turisthotellskolan i Åre. Efter att ha jobbat fackligt på ett flertal arbetsplatser började hon som ombudsman i HRFs, avdelning Väst i Göteborg 1994. Hon har suttit i HRF:s ledning sedan 2008 och blev vald till förbundsordförande på HRF:s kongress i november 2014. 

- Jag vill nu fortsätta mitt arbete med att driva på för en jämställd arbetsmarknad med full sysselsättning och schysta arbetsvillkor, säger Therese Guovelin.

Berit Müllerström kommer närmast från Kommunalarbetareförbundet och har en bakgrund som vårdbiträde inom hemtjänsten. Sent sjuttiotal blev hon fackligt ombud och har sedan dess haft en rad fackliga uppdrag. 1996 blev hon ombudsman i Kommunal Älvsborg. Hon kommer senast från en tjänst som chef för Kommunals organisationsutvecklingsenhet, en tjänst hon haft sedan 2010. 

- De frågor jag framför allt brinner för är jämställdhet och mångfald, frågor jag kommer att fortsätta att driva som LOs andre vice ordförande, säger Berit Müllerström.