Fråga facket Fråga facket

LO vill ha samtyckeslag

LO ska verka för införandet av en lagstiftning som innebär att samtycke ska vara utgångspunkten för alla sexuella relationer och aktiviteter. Det beslutade en enig LOs kongress idag.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Beslutet innebär att kongressen biföll en motion från Handels i Stockholm. LOs styrelse hade först föreslagit att motionen skulle anses besvarad men ändrade sig under debattens gång och yrkade bifall.

Tanke med en samtyckeslag är att den våldtäktsåtalade ska kunna visa att målsägande gett sitt medtycke till samlag eller sexuell samvaro, istället för att, som idag den våldtagna själv måste bevisa att hen sagt nej på ett sådant sätt som inte kan missförstås.

Mäns sexuella våld, övergrepp och brist på respekt för kvinnors kroppsliga integritet är ett stort samhällsproblem. I LOs definition av facklig feminism ingår att motverka sexuellt våld och trakasserier, bland annat genom en studie av som visar att kvinnor i LO-yrken i högre grad än andra är utsatta för sexuella trakasserier från chef eller kollegor.

En samtyckesreglering skulle sända signalen från lagstiftaren att sexuella kränkningar av andra människor inte accepteras, och därmed kunna påverka synen på sexualbrott hos allmänhet, polis och rättsväsende, menade en enig LO-kongress.