Fråga facket Fråga facket

LOs krav: 2,8 procent men lägst 672 kronor

Kollektivavtal LO-förbunden kräver ett löneutrymme på 2,8 procent. Det innebär 672 kronor i löneutrymme för de som tjänar under 24 000 kronor. Det beslutades i dag av ett enigt LO. 


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

I förra veckan presenterade LO-förbunden sina gemensamma krav inför avtalsrörelsen 2017. I dag, fredag, beslutade LO om lönekravens storlek i procent och kronor.   

- Svensk ekonomi är stark. 2,8 procent men lägst 672 kronor ger våra medlemmar en rättmätig del av kakan samtidigt som nivån inte hotar svensk konkurrenskraft. Det här är ett väl avvägt krav, säger Karl-Petter Thorwaldsson, LO-ordförande.

LO kräver en låglönesatsning för de som tjänar under 24 000 kronor i månaden. De som tjänar under 24 000 kronor per månad får 672 kronor i löneutrymme medan de som tjänar över brytpunkten får det i procent.

- Hälften av LOs kvinnor gynnas av satsningen. Med en löneökning på 672 kronor kan vi nu höja de på svensk arbetsmarknad som i dag tjänar minst. Det känns bra att ett enat LO satsar på de som behöver det mest, säger Karl-Petter Thorwaldsson.