Fråga facket Fråga facket

LOs ordförande Wanja Lundby-Wedin på Första maj i Göteborg: Den solidariska lönepolitiken håller

– Sverige är ett land med ansvarsfulla fackföreningar. Tillsammans med arbetsgivarnas organisationer har vi i decennier insett värdet av att reglera löner och arbetsvillkor genom starka kollektivavtal. Den fackliga kampen har inneburit att löneskillnaderna är relativt små i vårt land, de lågavlönade har alltid fått lite mer och frågan om jämställda löner har nu fått genomslag.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

– Vi är nu mitt uppe i en avtalsrörelse där vår sammanhållning har satts på hårda prov. Striden för ökade löner utkämpas i en tid då ekonomin ännu inte återhämtat sig. Arbetslösheten är hög, men kampen för jämställda löner kan inte göra halt ens i en lågkonjunktur. Så här långt har vi trots konflikter orkat hålla ihop. Vår modell håller. Den solidariska lönepolitiken håller.

– Mot detta står Svenskt Näringsliv som krävde nollavtal och försämringar i kollektivavtalen. Nu är vi halvvägs. Vi har slagit hål på ”nollan”, men tro inte att de ger upp. Arbetsgivarna är starkt samordnade, inget vill de betala, inget vill de förbättra. Mot löntagarna står också en borgerlig politik som vill påverka lönebildningen med försämringarna i arbetslöshetsförsäkringen. Hög avgift för den som löper stor risk för arbetslöshet ska pressa facken till lägre lönekrav. De säger till våra medlemmar i Hotell- och restaurang som just nu sitter och förhandlar att ni har inte rätt till samma löneökningar som andra redan fått. Vi ger vårt stöd till Fastighets, Hotell- och restaurang och Kommunal, till alla de som ännu förhandlar i årets avtalsrörelse. Vår solidaritet gäller tills sista avtalet är tecknat.

– På första maj möter vi ljuset och njuter av våren och längtar till sommaren. Första maj är en dag då man känner hopp och blickar framåt. Jag är full av hopp för Sverige. Ett Sverige som kan lite bättre, lite mer. Sverige kan bli ett bättre land för fler att leva i, ett land där frihet och jämlikhet är något viktigt - också i människors vardag. Om 141 dagar ska Sveriges folk välja en ny regering. Inte samma regering, en ny regering. En regering som kan och ska göra Sverige mer rättvist och mer jämlikt.
För mer information kontakta LOs pressinformation.