Fråga facket Fråga facket

LOs ungdomssekreterare Sandra Viktor: - Provanställningar bör inte vara längre än sex månader

En klar majoritet (87 procent) av svenskarna anser att en arbetsgivare maximalt behöver sex månader för att kunna bedöma om en provanställd person är lämplig för jobbet eller inte. Det visar en undersökning som Novus opinion genomfört för LOs räkning.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

– Till skillnad från majoriteten av svenskarna anser Alliansregeringen att sex månaders provanställning är otillräckligt. I sitt valmanifest har de förslagit att ungdomar under 23 ska kunna vara provanställda tre gånger så länge, dvs i 18 månader, i en så kallad lärlingsprovanställning, säger LOs ungdomssekreterare Sandra Viktor.

– Att kalla denna anställningsform för lärlingsprovanställning är endast ett sätt att försöka dölja det faktum att det handlar om en förlängd provanställning för ungdomar. Alliansens förslag rymmer inga garantier för att anställningen ges ett utbildningsinnehåll, vilket är ett grundkrav för en lärlingsutbildning, säger Sandra Viktor.

– Den förlängda provanställningstid som alliansregeringen föreslår är ren diskriminering av unga människor. Det kan inte vara svårare för en arbetsgivare att bedöma en ung människas lämplighet för ett jobb än det är att bedöma en äldre, säger Sandra Viktor.

För mer information kontakta LOs pressinformation