Fråga facket Fråga facket

LOs valfilm: Vi visar effekterna av regeringens politik

Opinionsbildning I dag lanserar LO dokumentärfilmen ”Reinfeldts Sverige – siffror och berättelser från ett förändrat land”. Projektet är unikt i svensk politisk kommunikation.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Mest till de som tjänar mest 

Den över 20 minuter långa filmen ger röst åt LO-förbundsmedlemmarnas oro, hopp och längtan och kan delas in i två delar.

I den första delen presenteras ett urval av statistik om vad regeringens skattesänkningspolitik. I årets budget skulle över en fjärdedel av de föreslagna skattesänkningarna gå till de tio procent av befolkningen som tjänar mest, medan de tio procent som tjänar minst endast får en procent.

Det blir också tydligt att det är just de som tjänat minst på skattesänkningarna som betalat mest för dem i form av bland annat försämrad a-kassa och försämrad sjukförsäkring. Mest slående är dock att arbetslösheten i dag är högre än när den borgerliga regeringen tillträdde 2006 och att 100 000 fler i dag saknar jobb.

I den andra delen av filmen träffar vi människorna som bor, arbetar och strävar sig fram i dagens Sverige. Verkliga människor som utan manus eller regi berättar om sina liv och hur de upplevt förändringarna av det Sverige de älskar. Personer som har drömmar om att byta jobb men inte vågar på grund av provanställningstiden, som oroar sig för sina barns framtid när arbetslösheten växer och otryggheten breder ut sig.

- Den här filmen är motsatsen till korta Youtube-anpassade 90-sekundersklipp och twitterfierade 140 tecken-slogans. Den ger möjlighet för människor att tänka till och känna efter. Filmen visar på att vägvalet står mellan fortsatta skattesänkningar eller investeringar i välfärden och fler jobb, säger Tobias Baudin, LOs förste vice ordförande.

- Att statsministern själv attackerar filmen innan han ens sett den visar att filmens innehåll är något som oroar Fredrik Reinfeldt. Regeringen verkar rädd för siffror, fakta och statistik som belägger hur Sverige har förändrats de senaste åtta åren. Det är jobbigt för statsministern att klyftorna ökar mest i Sverige i hela OECD-området. De fagra löftena om att bryta utanförskapet, få ner arbetslösheten och samtidigt värna välfärden känns långt borta. Mest av allt verkar dock verkligheten själv skrämma. En verklighet som inte består av siffror och statistik utan av människor som känner av förändringarna in på bara skinnet, säger Tobias Baudin.

Sverige kan bättre!

Se filmen här.