Fråga facket Fråga facket

LOs vice ordförande förtidsröstar i Umeå mot rasism och främlingsfientlighet

LO-medlemmar som vänder sig mot Sverigedemokraterna och ökad nazism utsätts för hot. Det kan vi aldrig acceptera. Jimmy Åkesson ska inte röra våra medlemmar. Därför förtidsröstar LOs vice ordförande Ingela Edlund mot rasism och främlingsfientlighet.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Under tre dagar, den 21-23 maj, besöker LOs vice ordförande Ingela Edlund Umeå för att delta i Tillväxtdagarna. Under besöket förtidsröstar Ingela Edlund i EU-valet.

Tid: 21 maj, kl. 15.00.

Plats: Hotell Scandic Plaza, Umeå.

Just nu åker Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson land och rike runt för att försöka komma in på landets arbetsplatser. Men de anställda - undersköterskor, läkare, brandmän – säger: vi vill inte ha dig här. Du är inte välkommen. För vi tror på allas lika värde.

Då har de mötts av hot, ibland till och med mordhot, från Jimmie Åkessons anhängare. Via brev och telefon, och på SDs hatsajter.

- Därför riktar vi ett tydligt budskap till, Jimmie Åkesson, du och ditt följe ska inte röra våra medlemmar!, säger Ingela Edlund, LOs vice ordförande.

Men det är inte bara SD som försöker få fram sitt främlingsfientliga budskap. Nazister attackerar organiserade nazister demonstrationer och märker hela kvarter med hakkors. I Europa väljer medborgare nationalsocialistiska politiker som sina företrädare.

Nazismen gror i Europa av samma anledning nu som då. De sociala trygghetsnäten har trasats sönder och människor har lämnats utanför. Lämnats ensamma. Hopplösheten kommer först, och hatet kommer sedan. Det är aldrig tvärtom.

- Den 25 maj är det EU-val. Då har vi chans att välja ett Europa som tar hänsyn till alla människor, oavsett bakgrund. Om vi vägrar att glömma är alternativet tydligt. Vi måste rösta. Alla kan göra något. Jag gör det här i Umeå, säger Ingela Edlund.

Ingela Edlunds program i Umeå

21 maj

Kl. 15.00 Förtidröstning i EU-valet, Hotel Scandic Plaza.

22 maj

Kl. 10.30 Seminarium ”Morgondagens jobb, Vad hotar dem?”. Konstnärligt campus, Sliperiet.

Kl. 13.00 Seminarium ”Vad blir bättre med ett jämställt näringsliv?”. Konstnärligt campus, Sliperiet.

23 maj

Kl. 08.00 Frukostseminarium ”Företagens kompetensförsörjning .det främsta tillväxthindret”. Stora Hotellet, Storgatan 46.

Kl. 10.30 Seminarium ”Vad händer om vi börjar bygga bostäder?”. Konstnärligt campus.

Kl. 12.30 Utfrågning om valets viktigaste frågor. Stora Scenen, Sliperiet, Konstnärligt campus.
Presskontakt: Dan Lundqvist Dahlin, pressekreterare LO, 070-2240530.