Fråga facket Fråga facket

LOs vice ordförande Ulla Lindqvist: Förändringarna inte nog

Regeringen fortsätter att lappa och laga i sjukförsäkringen. Idag backar man när det gäller rehabiliteringskedjans regel om prövning av arbetsförmåga mot hela arbetsmarknaden. Ytterligare ett undantag införs i den nya sjukförsäkringen. Men förändringen löser inte det grundläggande problemet menar LO.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

- Regeringen ägnar sig åt lappande och lagande av en sjukförsäkring som är fel i grunden, snart vet man inte vad som är regel och vad som är undantag. Fortfarande riskerar en stor grupp människor stå utan försörjning när 180-dagarsregeln slår till. LO anser att det är oacceptabelt att ha bestämda tidsgränser för när arbetsförmågan ska prövas. Alla sjukpenningärenden borde prövas individuellt och man måste ta hänsyn till förhållandena i det enskilda fallet, säger LOs vice ordförande Ulla Lindqvist.

LO varnade redan 2008 för vilka allvarliga konsekvenser de illa genomtänkta och hastigt genomförda förändringarna i sjukförsäkringen skulle få.

- Sjukförsäkringen behöver göras om från grunden. Vi behöver en sjukförsäkring som är trygg, rättvis och rättssäker. Ett stort problem är att det idag inte finns något som säkerställer att arbetsgivarna faktiskt lever upp till och tar ansvar för rehabilitering och anpassning av arbetsplatsen, säger Ulla Lindqvist.

För mer information kontakta LOs pressinformation.