Fråga facket Fråga facket

LOs vice ordförande Ulla Lindqvist: Oacceptabelt att inte ge utförsäkrade besked

Idag ska riksdagen fatta beslut om tillfälliga förändringar i a-kassan för att människor som utförsäkras ur sjukförsäkringen ska kunna få ersättning därifrån. Men vilken ersättning de utförsäkrade ska få från a-kassorna är fortfarande oklart. Regeringens agerande är fullständigt oacceptabelt säger LOs vice ordförande Ulla Lindqvist.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Idag ska riksdagen fatta beslut om tillfälliga förändringar i a-kassan. Avsikten är att människor som utförsäkras ska räddas undan socialbidrag. Imorgon fattar regeringen beslut om den förordning som ska reglera villkoren för de utförsäkrade som ska få sin försörjning från a-kassorna. Men fortfarande kan ingen ge besked om vilken ersättning de utförsäkrade ska få.

– Det är nu mindre än tre veckor kvar tills det att tusentals människor knuffas ut ur sjukförsäkringen. Vi ser ännu ett exempel på att regeringen slarvar igenom viktiga beslut utan att ha konsekvenserna klara för sig. Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin har sagt att a-kassorna ska använda sig av en schablonersättning. Men han kan inte svara på vilken nivå ersättningen kommer att ligga på, säger LOs vice ordförande Ulla Lindqvist.

– Regeringens agerande är oacceptabelt. Man kan inte låta människor sväva i ovisshet på det här viset om deras framtida försörjning. Genom sitt agerande raserar regeringen förtroendet för trygghetssystemen och försätter tusentals människor i en mycket svår situation, säger Ulla Lindqvist.

För mer information kontakta LOs pressinformation.