Fråga facket Fråga facket

Många samtal till Fackets hjälptelefon om gratis provjobb

Sedan mitten av maj har vi fått minst ett samtal om dagen till Fackets hjälptelefon som handlar om att unga personer erbjudits att provjobba gratis. Vi tror att den höga arbetslösheten kan vara en av förklaringarna till att det blir allt vanligare, säger LOs ungdomssekreterare Sandra Viktor.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

För sextonde året i rad har LO extra bemanning på sitt 020-nummer, 020-56 00 56, under sommaren. I hjälptelefonen ges svar på arbetsmarknadsfrågor från framförallt sommarjobbare men även från föräldrar och arbetsgivare. För att få hjälp behöver man inte vara medlem, tjänsten är gratis och man har rätt att vara anonym.

Fackets hjälptelefon stöds även av en annonskampanj som uppmanar dem som har frågor eller problem att ringa hjälptelefonen. I år startar annonskampanjen den 28 juni.

Sommaren 2009 tog drygt 3 200 personer kontakt med Fackets hjälptelefon. Tre av fyra av dem som hör av sig till hjälptelefonen är mellan 15 och 24 år gamla. Det är fler kvinnor än män som kontaktar hjälptelefonen.

Flest samtal 2009 kom från Stockholm, Västra Götaland och Skåne. Handelsanställdas förbund och Hotell- och restaurangfacket är de förbund som har flest kontakter. Nästan hälften av alla kontakter handlar om ungdomar som arbetar inom dessa avtalsområden.

Den i särklass vanligaste frågan gäller lönen. 45 procent av dem som kontaktade hjälptelefonen 2009 undrade över lönen. Andra vanliga frågor gäller arbetstider, frågor om uppsägning och anställning eller om anställningsbevis.

För mer information kontakta LOs pressinformation.