Fråga facket Fråga facket

Ny LO-rapport: Arbetarkvinnor förlorar 5400 kronor per månad på deltid

Bara hälften av Sveriges arbetarkvinnor har en fast heltidsanställning. Det förlorar de i snitt 5400 kronor i månaden på. Det är en ökning jämfört med förra gången LO mätte ”den faktiska månadslönen”.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Siffrorna presenteras i LO:s rapport ”Index för ett gott arbetsliv” som släpps idag.

LO har flera år i rad tagit fram ett mått på ”faktisk månadslön”.

Enligt förra årets rapport förlorade arbetarkvinnor i snitt drygt 5000 kronor per månad jämfört med om de arbetat heltid. Det har nu ökat till 5 400 kronor per månad, enligt LO:s nya bearbetning av SCB:s lönestrukturstatistik.

 - Sveriges arbetare har hållit Sverige uppe under tuffa tider. Det gäller inte minst under pandemin i vård, omsorg och serviceyrken. Ändå är det den gruppen som har det tuffast ekonomiskt. Nu får det vara nog med usla scheman. Alla har rätt till en lön att leva på. Heltid måste bli en norm och barnomsorg finnas för de arbetare som jobbar både kvällar, helger och nätter, säger LOs ordförande Johan Lindholm.

 - I avtalsrörelsen har vi inom LO krokat arm på att göra upp med ofoget att arbetsgivare använder ofrivilligt deltidsarbete. Utöver reallöner till alla kräver vi också gemensamt en låglönesatsning. De som har det tuffast ekonomiskt måste både få högre löner och bättre arbetstider, säger Veli-Pekka Säikkälä, avtalssekreterare på LO.

LOs rapport pekar på att många arbetsgivare till kvinnor i arbetaryrken inte erbjuder heltider. Andra problem är att arbetet är för fysiskt eller psykiskt tungt. Dessutom arbetar LO-yrken ofta kvällar, helger och nätter, då det inte finns barnomsorg.

LO:s krav är:

  • Att fasta heltider blir norm på alla delar av arbetsmarknaden. 
  • Att det måste finnas barnomsorg när föräldrar arbetar, även utanför kontorstider.
  • I avtalsrörelsen driver LO-förbunden bland annat en låglönesatsning och har krav som gör det dyrare för arbetsgivare att utnyttja ofrivilliga deltider.

Hela rapporten hittas på https://www.lo.se/start/lo_fakta/los_index_for_ett_gott_arbetsliv