Fråga facket Fråga facket

Peter Scherrer Nordens kandidat till Europafacket

LO har tillsammans med övriga nordiska fackliga organisationer inom Europafacket, EFS, nominerat Peter Scherrer till posten som ny generalsekreterare.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

 Europafacket måste bli en tydligare och starkare röst i Europa. De senaste årens åtstramningspolitik har utvecklat EU-projektet åt ett håll som varken gagnar Europas arbetare eller samhällsekonomin, säger LOs ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

– Vi behöver investera oss in i framtiden och satsa på demokratisk förankring. Jag tror att Europafacket med Peter Scherrer som generalsekreterare kan få den tyngd som behövs för att påverka EU:s utveckling, tillägger han.

Peter Scherrer har sin bakgrund inom tyska IG Metall och som generalsekreterare för Europeiska metallarbetarfederationen, EMF. Övriga nominerade till posten är den nuvarande generalsekreteraren, Bernadette Ségol, italienske Luca Visentini, för närvarande konfederal sekreterare inom EFS samt Plamen Dimitrov, ordförande i bulgariska CITUB.

Vid EFS styrelsemöte den 10-11 mars är målet att enas kring en gemensam nominering. Valet av ny generalsekreterare, liksom två vice generalsekreterare samt konfederala sekreterare och ordförande, sker vid EFS-kongressen i slutet av september i år.