Fråga facket Fråga facket

Skärpta krav på F-skattsedel

Kraven på vem som beviljas F-skattsedel måste skärpas och definitionen av vem som är arbetstagare respektive uppdragstagare måste förtydligas. Det beslutade LO-kongressen idag.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Prispressen på dagens konkurrensutsatta arbetsmarknad gör att alltfler erbjuds fortsatt försörjning mot att de skaffar F-skattsedel och blir uppdragstagare i stället för anställda i företaget där de jobbar. Det uppmärksammar Byggnadsarbetareförbundet i en motion till kongressen.

– Dessa är de falska egenföretagarna som uppstått för att kringgå kollektivavtalsmodellen. De arbetar under annans ledning, de följer strikta arbetstider, de tillhandahåller inget material och de har inga egna maskiner. Men de har inget anställningsskydd, de har sällan fullgoda försäkringar, ingen avtalad semester och får igen pension, skriver Byggnads i sin motion.

En del har inte ens registrerat F-skatt utan fakturerar genom frilansförmedlingar och faktureringsbolag.  

Denna grupp blir bara större och större och är sannolikt morgondagens fattigpensionärer för det allmänna att bära i vård och omsorg.

LO-kongressen delar motionens uppfattning och understryker att arbetstagarbegreppet utformas dynamiskt genom kollektivavtal och rättspraxis. Det är en ordning som bör kvarstå.