Fråga facket Fråga facket

Stoppa tvångsarbetet i världen och ge alla möjlighet till ett bra arbetsliv

Internationellt I flera av de länder i världen som är sämst på mänskliga rättigheter i arbetslivet är tvångsarbete också vanligt förekommande. Hot, avsked, fängelse, sexuella trakasserier, tortyr och i värsta fall mord drabbar fortfarande arbetstagare och fackligt aktiva i många av världens länder. Det visar Världsfacket IFS årliga rapport om kränkning av mänskliga och fackliga rättigheter.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Till de sämst rankade länderna i Världsfackets rättighetsindex (på svenska) hör Vitryssland, Colombia och Qatar– länder som är kända för svag demokrati och omfattande kränkningar av mänskliga rättigheter. Men bland de 32 sämst rankade länderna finns också Bangladesh, Zambia och Turkiet – länder där flera svenska företag har verksamhet i eller produktion via underleverantörer.

– Fria fackföreningar är grundläggande för att utveckla demokratin och förbättra mänskliga rättigheter i arbetslivet, utveckla länder och minska fattigdomen, säger Eva Nordmark, ordförande i TCO.

Rätten att bilda och ansluta sig till fackföreningar är en av de mänskliga rättigheterna i FN:s deklaration. Trots detta visar Världsfackets sammanställning över det senaste årets kränkningar av mänskliga rättigheter i arbetslivet att:

  • Regeringar i minst 35 länder har gripit eller fängslat arbetstagare för att mota deras krav på demokratiska rättigheter, schysta löner, säker arbetsmiljö och trygga jobb.
  • Mord av fackliga ledare har skett i 10 länder: Kambodja, Bangladesh, Filippinerna, Mexiko, Honduras, Guatemala, Colombia, Mauretanien, Egypten och Benin.
  • Arbetstagare har blivit avskedade eller avstängda från arbete i minst 53 länder efter att ha försökt förhandla fram bättre arbetsvillkor.
  • Minst 87 länder utesluter vissa yrkesgrupper från strejkrätten i nationella lagar eller rättspraxis.

I den sämsta kategorin av länder finns också Indien, Kina och Nigeria, tre av fyra länder i världen där det enligt Global Slavery Index finns flest människor i tvångsarbete. En färsk ILO-rapport visar också att slaveriet är en större del av världsekonomin än man tidigare trott. Idag utnyttjas minst 21 miljoner människor i någon form av tvångsarbete, vilket uppskattas generera 150 miljarder US-dollar i vinst varje år.

– Sverige är tyvärr också ett av de länder som hittills varit negativa till det bindande protokoll som ska komplettera och modernisera ILO:s konvention 29 mot tvångsarbete och som världens ILO-länder nu ska rösta om i juni, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.