Fråga facket Fråga facket

Svenskt Näringsliv stänger dörren för etablering för nyanlända

Kollektivavtal Samtalen mellan LO och Svenskt Näringsliv om bättre etablering av nyanlända har avbrutits efter att Svenskt Näringsliv hoppat av.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Svenskt Näringsliv stänger dörren för etablering för nyanlända
Foto: Lars Forsstedt

Svenskt Näringsliv brister i ansvarstagande

- Svenskt Näringsliv vänder inte bara oss ryggen utan alla de som flytt till vårt land. Bristen på ansvarstagande från Svenskt Näringsliv är häpnadsväckande när Sverige står inför en av de största utmaningarna i modern tid. Det är ett slag mot hela den svenska modellen, säger Karl-Petter Thorwaldsson, LOs ordförande.

LO beredd att kompromissa

Svenskt Näringsliv gick under lördagen ut med uppgifter om att det var på grund av LO som samtalen brutit samman. Helt fel, enligt LOs avtalssekreterare Torbjörn Johansson.

- Det är väldigt fult och direkt fel av Svenskt Näringslivs ledning att försöka få det till att vi backade ur när det är precis tvärtom. Vi har dokument som visar detta. Jag är både besviken och förbannad, säger Torbjörn Johansson.

Karl-Petter Thorwaldsson menar att LO varit beredda att kompromissa en hel del för att få till ett avtal.

- Vi har sagt ja till att förhandla och även då varit beredda att offra heliga kor men det är uppenbart för oss och hela LO-styrelsen att Svenskt Näringsliv inte har något mandat. Nu får vi hoppas att de tar sig samman så att samtalen kan föras vidare mellan oss och Svenskt Näringsliv eller mellan våra medlemsförbund och deras motparter.

Torbjörn Johansson och Karl-Petter Thorwaldsson

Se presskonferens med Karl-Petter Thorwaldsson och Torbjörn Johansson.