Fråga facket Fråga facket

Tandvård ska kosta som sjukvård

Högkostnadsskyddet som gäller för sjukvård ska också gälla för grundläggande tandvård och dagens åldersgräns för fri tandvård ska höjas till 25 år. De kraven antogs på fredagen av LOs kongress.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Idag präglas tandhälsan och tillgängligheten till tandvård alltför mycket av socioekonomiska skillnader. I ett jämlikt samhälle är det är oacceptabelt att människors inkomst avgör deras tillgång till vård. Dessutom har dålig tandhälsa negativa konsekvenser för allmänhälsan och för exempelvis hjärtsjukdomar.

LOs styrelse menar att det behöver göras en grundlig översyn av hela tandvårdssystemet, där utgångspunkten bör vara att tänderna faktiskt är en del av kroppen. Att besöka tandvården borde egentligen inte vara dyrare än att besöka sjukvården. Det handlar ytterst om att skapa villkor som gör att den enskildes kostnader för tandvård blir överkomliga för alla medborgare och att tandvården på ett bättre sätt än i dag integreras i sjukvården.

Forskningen visar också att det är viktigt för den enskildes framtida tandhälsa att tidigt etablera en vana att besöka tandvården. Därför är det rimligt att höja rätten till fri tandvård till 25 år.