Fråga facket Fråga facket

Ulla Lindqvist efter möte med regeringen: Nya regler lägger orimlig börda på sjukskrivna


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

- Med de nya hårdare reglerna i sjukförsäkringen har regeringen lagt en orimligt stor börda på den som har drabbats av ohälsa. Vi menar att också samhället och arbetsgivarna måste ta ett ansvar för att underlätta återgången till arbete, till exempel genom en förstärkt rehabilitering och en effektiv företagshälsovård.

Det sade LOs vice ordförande Ulla Lindqvists efter att arbetsmarknadens parter idag träffat arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin och socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson för att diskutera förändringarna inom sjukförsäkringen.

Hon fortsatte:

– Politiken har hittills ensidigt haft fokus på sänkta ersättningsnivåer och striktare regler i sjuk- och arbetslöshetsförsäkringarna. Kortsiktigheten i reformerna kommer att visa sig när sjukskrivna tvingas ut i arbetslöshet och arbetsmarknadspolitiken inte klarar att rusta dem för återgång i arbete. Det är ineffektivt för samhället att med sådan kortsiktighet pressa ner ohälsotalet. Regeringen måste nu snabbt se till att göra verklighet av det stöd de utlovat för att sjukskrivna ska kunna återfå arbetsförmåga. Alla måste dessutom få tillgång till en bra företagshälsovård, i första hand genom avtal, i andra hand genom lag.

– Ett ökat ansvar måste också läggas på arbetsgivarna. Från LOs sida försökte vi teckna ett avtal om rehabilitering och omställningsstöd, men tyvärr avvisade Svenskt Näringsliv detta när man av ideologiska skäl avbröt förhandlingarna om ett nytt huvudavtal på svensk arbetsmarknad.

För mer information kontakta LOs pressinformation.