Fråga facket Fråga facket

Utmaningar för den svenska modellen

Socialdemokraterna och LO (SAMAK) anordnar ett ekonomiskt seminarium där den internationellt erkände ekonomen Richard B Freeman presenterar framtida utmaningar för den svenska och nordiska modellen. Efter seminariet är det pressträff med Richard B Freeman, Magdalena Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson S och Ola Pettersson, chefsekonom LO.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

I höstas startade Arbetarrörelsens nordiska samarbetskommitté (SAMAK) ett projekt om den Nordiska modellen - Nordmod. Intresset från forskare och andra att bistå arbetarrörelsen och medverka i framtidsdebatten har varit stort. Bland annat har Richard B Freeman tagit fram en rapport om de utmaningar och möjligheter, de pågående förändringarna i den globala ekonomin och arbetsmarknaderna, innebär för de nordiska modellerna.
På ett seminarium den 22 maj presenteras Richard B Freeman sin rapport. Resultatet kommenteras av Magdalena Andersson (S), LOs chefsekonom Ola Pettersson och Stein Reegård, chefsekonom Norska LO.
Massmedia är välkomna på seminariet eller den efterföljande pressträffen.

Tid: 22 maj, kl. 10.00-12.00. Pressträff ca kl. 12.00
Plats: ABF, Sveavägen 41, Sandlersalen
Medverkande:   Richard B Freeman, professor i nationalekonomi vid Harvard University
                            Magdalena Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson, Socialdemokraterna
                            Ola Pettersson, chefsekonom LO
                            Stein Reegård, chefsekonom Norska LO
Moderator:         Eric Sundström, chefredaktör Dagens Arena

Anmälan: Anmälan görs till Therese Roselin Göthe på threse.roselin-gothe@lo.se

Välkomna!

SAMAK, är Arbetarrörelsens nordiska samarbetskommitté och består av de fem nordiska Socialdemokratiska partierna och LO i varje lan21NyDl27d. Medlemmar är även partierna på Åland, Grönland och Färöarna och allt startade för över 100 år sedan. Ordförande just nu för SAMAK är Helle Thorning-Schmidt, partiordförande och statsminister i Danmark. Ledning är Parti-, och LO sekreterarna i varje land. SAMAK arbetar genom arbetsgrupper, seminarier och möten inom alla områden som bedöms viktiga för arbetarrörelsen. Nyast är forskningsprojektet Nordiska modellen till år 2030 döpt till Nordmod2030.
Nordmod 2030 är ett gemensamt nordiskt forskningsprojekt om effekterna av den internationella och nationella utvecklingen och dess påverkan på den nordiska arbetsmarknaden och välfärden. Syftet är att identifiera och diskutera risker och utmaningar länderna måste uppmärksamma och klara under åren fram till år 2030. Projektets syfte är att ge kunskap som kan ligga till grund för utformningen av strategier, för att utveckla och förnya de nordiska sociala välfärdsmodellerna samt vinna val.