- Det är helt oacceptabelt att fattiga arbetstagare som demonstrerar för levnadslöner och bättre arbetsvillkor möter brutalt polisvåld eller blir mördade, så som hänt exempelvis i Kambodja. I höstas besökte jag Phnom Phen och träffade några av de modigaste fackliga ledarna jag någonsin mött. Med livet som insats, kämpar de varje dag för arbetstagares rättigheter, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson, som också är biträdande ordförande för ITUC.
Några exempel på hur läget under det senaste året har försämrats är:
• Antalet länder där arbetstagare gripits eller fängslats när de ställt krav på bättre arbetsvillkor eller demokratiska reformer har ökat från 35 till 44.
• Antalet länder där arbetstagare har blivit avskedade eller avstängda från arbete efter att ha försökt förhandla fram bättre arbetsvillkor har ökat från 53 till minst 73.
• 70 procent av rapportens 141 länder utesluter vissa yrkesgrupper från strejkrätten i nationella lagar eller rättspraxis.
• Mord och försvinnanden av arbetstagare har skett i minst 11 länder, ofta för att skrämma de fackligt aktiva. Bara i Colombia mördades 22 personer.
- Rätten att bilda och ansluta sig till fackföreningar är en av de mänskliga rättigheterna i FN:s deklaration. Trots detta visar världsfackets årliga sammanställning att kränkningar av mänskliga rättigheter i arbetslivet ökar. Det är viktigt att vi tar det på största allvar, säger Eva Nordmark, ordförande i TCO.
Fackliga organisationer och arbetstagare blir också måltavlor eftersom de ofta driver på för demokratiska reformer. Under protestaktionerna för ökad demokrati i Hong Kong i september 2014 svartlistades många representanter från den fria fackliga rörelsen och många arbetstagare fanns bland de över 500 personer som greps av polisen.
- Fria fackföreningar är grundläggande för att utveckla demokratin och förbättra mänskliga rättigheter i arbetslivet, skapa social trygghet och minska fattigdomen, säger Göran Arrius, ordförande Saco. Därför är det oerhört viktigt att vi både i Sverige och internationellt verkar för att stoppa kränkningar av fackliga rättigheter.
För mer information, kontakta:
LO: Sigrid Boe, pressekreterare, 08 - 796 26 05
TCO: José Gutierrez, presschef, 08-782 91 91
Saco: Åsa Ehinger Berling, Internationell sekreterare, 070-6213230 Union to Union: Karin Lindström, 08-789 00 16
Fakta
Världsfacket ITUC är en global facklig organisation som representerar 175 miljoner arbetstagare. ITUC:s rättighetsindex rankar hur 141 av världens länder respekterar mänskliga rättigheter i arbetslivet, i lagen och i praktiken och listar brott mot ILO:s kärnkonventioner 87 och 98: http://survey.ituc-csi.org/?lang=en Världsfackets rättighetsindex och information om den fackliga situationen i världen finns på svenska på www.uniontounion.org/facket-i-varlden
http://www.uniontounion.org/pressmeddelande-fler-lander-begar-brott-mot-de-manskliga-rattigheterna-i-arbetslivet