Fråga facket Fråga facket

Turkiet och det turkiska folket förtjänar mycket bättre

Internationellt Turkiet och det turkiska folket förtjänar mycket bättre. De förtjänar demokrati och skydd av deras mänskliga rättigheter, inklusive de fackliga rättigheterna. Situationen i Turkiet med våld mot landets befolkning måste få ett slut.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Sveriges television och andra nationella tv-kanaler samt de stora internationella kanalerna visar dagligen bilder på polisbrutalitet mot de demonstrerande massorna på Taksimtorget i Istanbul.

Protesterna mot regimen spred sig till Turkiets huvudstad Ankara och andra städer i landet. Fler än 10 miljoner civila har deltagit i fredliga demonstrationer för att rädda parken Gezi i Istanbul och för att protestera mot premiärministern Recep Tayyip Erdoğans auktoritära styre av landet.

Under de fredliga demonstrationerna har tusentals människor skadats och fyra har fått sätta livet till – Mehmet Ayvalıtaş, Abdullah Cömert, Ethem Sarısülük och Mustafa Sarı.

LOs ordförande Karl-Petter Thorwaldsson har skickat en protestnot till Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdoğan med krav på att de skyldiga för våldet avsätts från sina poster och ställs inför rätta samt att mötesfriheten garanteras i landet, inklusive Taksimtorget, och att fackligt aktiva inte avskedas för att de träffas och håller möten.

Vidare att alla som fredligt deltagit i demonstrationerna omedelbart friges och att alla anklagelser mot dem dras tillbaka, att fackligt aktiva från centralorganisationen KESK omedelbart friges samt att frihetsberövade journalister och andra får verka fritt under legitima handlingar av protest och opposition. Turkiet har flest fängslade journalister i världen, fler än Iran och Kina.

Slutligen kräver också Karl-Petter Thorwaldsson i brevet till Recep Tayyip Erdoğan att alla legala och praktiska hinder för utövande av fackliga rättigheter och rätten till att strejka undanröjs samt att alla skadade demonstranter får tillgång till ändamålsenlig sjukvård och att möjligheten att använda sig av sociala medier inte försvåras.

Text: Reine Boström