Håll dig uppdaterad!
Prenumerera och få nyheter, berättelser och uppdateringar som berör dig.
Karensavdraget är en summa som dras från din sjuklön när du blir sjuk. Avdraget motsvarar ungefär 20 procent av den sjuklön du skulle ha tjänat in under en vecka. Sjuklönen är 80 procent av din vanliga lön och betalas av arbetsgivaren under de första 14 dagarna av sjukfrånvaro.
Karensavdraget infördes i januari 2019 och ersatte den tidigare karensdagen som funnits sedan 1993. Avdraget innebär att för den som arbetar måndag–fredag görs ett karensavdrag för hela måndagen. För den som arbetar oregelbundet med varierande arbetstid är karensavdraget fortfarande 20 procent av en genomsnittlig arbetsvecka. Det betyder att avdraget är samma oavsett om du blir sjuk på ett långt eller kort pass. Ojämna arbetsscheman påverkas inte mer än jämna.
Sjukförsäkringen finns för att ge dig ekonomisk trygghet om du blir sjuk och inte kan arbeta. Om din arbetsförmåga minskar på grund av sjukdom kan du ha rätt till sjukpenning, vilket ger en viss ersättning under tiden du är sjuk.
Självrisk är den del av kostnaden som du själv måste betala när du använder en försäkring, exempelvis vid sjukdom eller en skada. Självrisken finns för att minska risken att försäkringen missbrukas. Självrisken och olika former av kontroll (till exempel läkarintyg) finns till för att myndigheter och försäkringsbolag ska kunna försäkra sig om att den sjuka eller skadade är berättigad till ersättning.