Fråga facket Fråga facket

Ojämlikhetens ansikten

Rapport I början av 1990-talet följde Majgull Axelsson för LOs räkning ett antal låginkomsttagare i rapportserien Orättvisans ansikten. Nästan 30 år senare följer journalisten Johanna Karlsson upp texterna med tio reportage om ojämlikheten i Sverige.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Illustration: Emma Virke

Reportag om inkomst- och statusskillnader i Sverige i dag

Vi möter Laura, som jobbar för ett lågprisflygbolag, den ensamstående pappan Edvin i ett brottsutsatt bostadsområde i Trollhättan, Adam, som kör för ett kriminellt belastat taxiföretag i Malmö, Anis, som känner av föräldrarnas missnöje med att han inte blivit ner än köksbiträde, pensionären Nisse som ständigt sparar för en dyrbar tandläkarvård han kanske någon gång kommer att behöva, sjukskrivna Monica som jobbar svart och inte längre får pengar från Försäkringskassan, Sven som prövat de flesta jobb men som gillar sitt tim-vick i hemtjänsten allra bäst, Nadja som har svårt att gå runt på sin deltidsanställning i handeln, Taskin som reagerade på att de anställda som kom när hotellet han jobbade på omvandlades till HVB-hem tjänade mer än den ordinarie städpersonalen, och Nafisa som känner ilska när hon tänker på ”de andra kvinnorna”, de myndighetsanställda hon kommit i kontakt med efter en uppslitande skilsmässa, de som både hjälpt och stjälpt, men som till skillnad från henne alltid haft kontroll.

Tillsammans tecknar reportagen en bild av inkomst- och statusskillnader i Sverige i dag. Finns det något som förenar? Och vad har hänt sedan Majgull Axelsson beskrev 90-talskrisens konsekvenser?

Se rapporten presenteras i LO Play. 

Missa inte radioserien Ojämlikheten. Den finns där poddar finns.

Rapporten Ojämlikhetens ansikten (pdf)