Fråga facket Fråga facket

Fackliga bussförare i Teheran avskedas

Internationellt Avskedandena är ett resultat av anklagelser och påtryckningar från antifackliga organisationer som Islamska rådet och säkerhetstjänsten vid Arbetsdepartementets kontor. Tillvägagångssättet bryter mot ILOs konventioner.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Bussförarna och fackliga aktivisterna Reza Shahabi, Hassan Saidi, Vahid Feridoni, Nasser Moharamzadeh, Housain Karimisabevar och Farahnaz Shiri.
Bussförarna och fackliga aktivisterna som avskedats.

Avskedade för fackliga aktiviteter

Avskedad bussförare i Iran.LO och Transportarbetareförbundet har tagit del av information från bussförarnas fackliga organisation i Teheran och dess närområde. Det gäller både de tidigare och nyligen utomrättsligt avskedade
bussförarna och fackliga aktivisterna Reza Shahabi, Hassan Saidi, Vahid Feridoni, Nasser Moharamzadeh, Housain Karimisabevar och Farahnaz Shiri. De har avskedats som en följd av sitt fackliga engagemang och står helt utan lön, förmåner och försäkringar.

- Bussförarna har avskedats som ett resultat av anklagelser och påtryckningar från antifackliga organisationer såsom Islamiska rådet och säkerhetstjänsten vid Arbetsdepartementets kontor på ett sätt som är ett uppenbart brott mot ILOs konventioner, säger Leif Isaksson på Internationella enheten på LO.

Iran bryter mot ILOs kärnkonventioner

Iran har sedan 50 år tillbaka varit medlem i den internationella arbetstagarorganisationen ILO. Som medlem där följer en skyldighet att respektera ILOs åtta kärnkonventioner. Där ingår föreningsfrihet och skydd för organisationsrätten och också rätten att organisera sig och förhandla kollektivt.

- Enligt de här konventionerna har arbetarna rätt att bilda och ansluta sig till de organisationer de vill och de ska skyddas mot repressalier, förklarar Leif Isaksson.

Det handlar bland annat om föreningsfrihet och skydd för organisationsrätten konvention nummer 87 som antogs 1948 och rätten att organisera sig och förhandla kollektivt som antogs 1949.

LOs och Transports krav

LO och Transport kräver att ansvariga iranska myndigheter följer upp situationen och vidtar de åtgärder som krävs för att de avskedade arbetarna ska återfå sina arbeten.

- Det vi kräver är stopp för alla avrättningar och den brutala behandlingen av de oliktänkande i landet. Vi kräver också att alla fackliga och politiska fångar friges. Det måste också tillsättas en internationell sanningskommission som undersöker tillståndet hos fackliga och politiska fångar i Iran och utreder de dödsfall som tidigare inträffat i fängelserna, säger Leif Isaksson.

Christina Jonsson
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.