Fråga facket Fråga facket

Det brittiska facket hoppas på en Labourregering

Opinionsbildning På torsdag går Storbritannien till val. Det är i ett delvis nytt politiskt landskap som Labour och stora delar av fackföreningsrörelsen mobiliserar för regeringsskifte.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Storbritannien går till val. Facket vädrar morgonluft om Labour vinner valet. Foto: Labour

Jämnt brittiskt val väntar

Det brittiska valet ser ut att bli en rysare. Det skotska nationalistpartiet ser ut att vinna Skottland på en vänsterinriktad välfärdsagenda samtidigt som UKIP och de gröna går fram. Varken Tories eller Labour går mot egen majoritet. I nuläget är läget helt jämnt mellan de stora partierna.

Mats Erikson och Tobias Lundin Gerdås bevakar valet i Storbritannien.

På plats från LO är Mats Erikson politisk sekreterare och Tobias Lundin Gerdås opinionsbildningsansvarig.

- De brittiska facken i TUC har sedan Ed Miliband tillträdde stärkt banden till Labour. Ett parti som nu går till val på höjda minimilöner, nya hyresbostäder och stärkt fördelningspolitik, säger Mats Erikson.

Framflyttade fackliga positioner

De brittiska facken har haft tuffa år. Alltsedan Thatchers attacker mot brittisk fackföreningsrörelse har organisationsgraden sjunkit. I dag ligger organisationsgraden på omkring 28 procent.

Med en ny Labourregering hoppas fackföreningsrörelsen nu flytta fram positionerna.

- Genom att pressa tillbaka arbetslösheten, höja minimilönerna och minska de otrygga jobben hoppas de brittiska facken gå mot en ny vår, säger Tobias Lundin Gerdås.

Följ valet på Labours hemsida.