Fråga facket Fråga facket

Från slavarbete till facklig ledare

Internationellt I de organisationer som får stöd via Palmecentret finns många människor med historier som förtjänar att berättas. Som till exempel Novy, som kämpat sig fram till den globala styrelsen för facket för hushållsarbetare samtidigt som hon arbetar och bor hemma hos en familj. Facklig ledare på världsnivå och hembiträde på samma gång.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Novelita Palisoc har som många andra filippinska kvinnor erfarenhet av att arbeta utomlands och tiden i Qatar förskräcker. Foto: Björn Lindh

Fackligt aktiv i det filippinska facket för hushållsarbetare

Novelita Palisoc och Himaya Montenegro, som oftast kallar sig för Novy och Maia, är nära vänner med många år bakom sig som hushållsarbetare. Maia fick sitt första jobb hos en familj när hon var 11 år gammal.

Båda är ledande personer inom United, det filippinska facket för hushållsarbetare. Facket organiserar endast omkring 2 000 av landets cirka 1,8 miljoner hushållsarbetare. Men bara att det finns en organisation som ger röst åt hushållsarbetare i media och i förhandlingar med myndigheterna är av betydelse.

- I morgon reser jag till Sydafrika för att vara med på kongress med det internationella facket för hushållsarbetare, säger Novy den dag jag träffar dem i Manila. En resa som ledde till att hon valdes in i styrelsen för den internationella organisationen.

Två års helvete i Qatar

Novy har som många andra filippinska kvinnor erfarenhet av att arbeta i familjer utomlands. Tiden i Qatar beskriver hon som två års helvete, under förhållanden som påminde mer om slaveri än ett anständigt arbete.

Familjen hon arbetade för hyrde ut henne som tvätterska och la beslag på halva hennes lön. Hon fick sätta sig i skuld för att få visum och om hon inte arbetade av skulden hotade arbetsgivaren med att inte lämna tillbaka hennes pass. På lediga dagar var hon instängd på ett härbärge där de inte fick tillräckligt att äta.

- Det fanns mat, men den hade föreståndaren på sitt rum, säger hon.

Sover på en madrass på golvet

Även i dag har hon en tuff arbetssituation. Mannen i familjen där Novy arbetar har drabbats av en stroke och behöver mycket stöd. Varje natt sover Novy på en madrass på golvet bredvid sin arbetsgivare. Dock arbetar hon inte längre heltid i familjen, som har fått ta in ytterligare en anställd som stöd.

Både Maia och Novy har haft turen att efter en tid hamna i familjer där de fått chansen att utbilda sig vid sidan av arbetet. Framför allt har det varit män och manliga släktingar till familjerna som visat välvilja och ställt upp.

- Jag tog hand om tre hus på dagarna och studerade om kvällarna. Mannens brorson köpte skolböcker åt mig, berättar Maia.

Felaktig bild av facket

Hushållsarbetarnas fackförening är ansluten till Learn som är en organisation som närmast liknar ABF och inte en facklig centralorganisation. I Filippinerna stämplas facket som radikala bråkmakare, och det skrämmer vissa från att ansluta sig.

- När medvetenheten ökar är förhoppningen att hushållsarbetarna ansluter sig till den fackliga organisationen Sentro, säger Jennifer Albano, generalsekreterare i Learn.

Palmecentret och en rad svenska medlemsorganisationer samarbetar med Learn och Sentro. Det internationella facket International Domestic Workers Federation stöds genom ett projekt som Kommunal driver genom Palmecentret.

Text och foto: Björn Lindh

Gör världen bättre du också!

Ge en julgåva till Olof Palmes Internationella Center. Swish 123 240 6072