Fråga facket Fråga facket

Kina borde stå upp för yttrandefriheten, strejkrätten och rätten att organisera sig

Internationellt LO står upp för yttrandefriheten såväl som strejkrätten och rätten att organisera sig. Det borde även Kina göra. Som medlemmar i ILO, FNs internationella arbetstagarorganisation, borde Kina och Peking försvara såväl de mänskliga rättigheterna som de fackliga fri- och rättigheterna.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Säkerhetslagarna används mot befolkningen

De mänskliga rättigheterna som FN antagit är universella och omfattar alla och envar i hela världen, även medborgarna i Kina. Det som Kina nu gör mot sin befolkning i Hongkong bryter inte bara mot de mänskliga rättigheterna utan inskränker även flera av de fackliga rättigheterna.

- Sedan de nya säkerhetslagarna antagits använder Peking allt oftare förevändningen att protester, meningsskiljaktigheter eller motståndare strider mot rikets säkerhet, säger Åsa Törnlund som är ombudsman på LOs internationella enhet.

- Tyvärr måste vi medge att vår befarade rädsla för dessa nya säkerhetslagar stämmer. Vi fruktade att Peking skulle tillämpa dem mot sin egna befolkning, vilket de nu gör.

- Att fängsla människor när de visar sitt missnöje på gatorna och påstå att de utgör ett hot mot rikets säkerhet är absurt i våra ögon. Men det är exakt vad som sker nu i Hongkong efter att man antagit de nya säkerhetslagarna.

Ledamöter i parlamentet avstängda

Häromdagen avgick flertalet av de demokratiskt valda ledamöterna i parlamentet i protest efter att fyra av de politiska kollegorna blivit avstängda och fråntagna sina platser utan domstolsförhandling. Även dessa anses utgöra ett hot mot rikets säkerhet.

- Detta är helt oacceptabelt och bryter mot de intenationella konventionerna. Vi fördömer det som sker i Hongkong och Pekings agerande mot sin egna befolkning, säger Åsa Törnlund.