Fråga facket Fråga facket

Klimattoppmötet i Paris är viktigare än någonsin

Internationellt LOs förväntningar är att man kommer fram till något som faktiskt kan genomföras så var och en åker hem och fortsätter jobba med det säger Ingela Edlund, LOs andre vice ordförande.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Vi måste agera nu.
Klimatet är en facklig fråga. Foto: Lars Forsstedt

Beslutspåverkan och genomförandeansvar

Ingela Edlund, LOs andre vice ordförandeLO har ingen roll på klimattoppmötet som pågår i Paris. Det är Sverige och övriga länder som har möjlighet att påverka besluten.

- LOs roll är att ställa krav inför och efteråt, länderna måste ta besluten. Dels kostar det att ställa om produktionen i hela världen och vi måste delvis byta livsstil. Det måste också vara finansierat på något sätt, och genom fördelningspolitiskt rättvisa former.

- Vi är inte i närheten av att uppfylla målen. Det kan man inte skylla LO för, menar Ingela Edlund.

En facklig fråga

Klimatfrågan är en facklig fråga, anser Ingela Edlund.

- Om vi ska överleva är hela transportindustrin, egentligen alla verksamheter, beroende av att vi hänger med i den här omställningen. Gör vi inte det finns det ingen som helst marknad kvar. När folk ska köpa bil i dag vill man inte ha något sämre än en hybridbil. Jag tycker det märks i den allmänna debatten att folk vill så mycket mer.

Det LO gör i klimatfrågan just nu är att ta fram en klimat- och miljöhandbok. Den ska kunna föreslå alla de små förändringar som vi kan göra i vardagen och på vår arbetsplats.

- Det blir inget politiskt dokument eller handlingsprogram. Det blir mer en lista på vad vi kan göra på hemmaplan, och det är viktigt nog, säger Ingela Edlund.

Viktigt för LO att delta i processen

LOs förväntningar är att man kommer fram till något som faktiskt kan genomföras, så var och en åker hem och fortsätter att jobba med det.

- Sverige är ett av de länder som har förstått och försöker jobba lite målmedvetet med att om vi gör den nödvändiga omställningen ger det en rad nya arbetstillfällen samtidigt som vi förbättrar vårt klimat.

- Det är viktigt att vi får vara med och ha ett inflytande över den processen så det inte bara sker på företagens villkor, säger Ingela Edlund.

Det är en sak att fatta ett beslut men sen ska det också genomföras. Då brukar det gå lite trögare. Den här gången känns det mer viktigt än någonsin att man kommer någonvart. Alla vinner på det.

Christina Jonsson
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.