Fråga facket Fråga facket

Avtal för internationella mästerskap

Internationellt Vi ska ställa starkare krav på Qatar för att spela fotbolls-VM där. Vi tror vi skulle missa en chans att påverka världen om vi bara kräver bojkott, säger LOs ordförande.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Vi ska ställa starkare krav på Qatar för att spela fotbolls-VM där.
Vi ska ställa starkare krav på Qatar för att spela fotbolls-VM där. Foto: Christina Jonsson

Kafala - ett uråldrigt system

LOs ordförande Karl-Petter Thorwaldsson är djupt engagerad i migrationsproblematiken, också i sin roll som biträdande ordförande i Världsfacket.

- Idén att människor söker jobb i andra länder när möjligheten till arbete i hemlandet är för dålig är inte fel men eftersom det sker på annan plats är det enormt lätt för arbetsgivaren att köra urusla villkor. Det är också där vi ser bland de värsta förhållandena för arbetare.

Rena Spel och gulfstaterna

LO jobbar intensivt med Rena Spel och gulfstaterna. Det är delvis på grund av det konkreta fallet med Qatar och fotbolls-VM 2022 men också för att gulfstaterna har ett utåldrigt system som heter kafala.

- Kafala är, kan man säga, ett värdskap för dem som kommer dit för att jobba. De utnyttjar människor. De till och med tar ifrån människor deras mänskliga och fackliga rättigheter under kafalasystemet.

- Så är det för migrerande arbetskraft från Nepal som kommer till Qatar. När arbetarna kommer över gränsen tas passen ifrån dem så de inte kan resa tillbaka innan kontraktet går ut. Det är ett jätteproblem för dem som reser från Nepal till Qatar.

Unga lycksökare

Karl-Petter Thorwaldsson besökte Nepal hösten 2014. Där träffade han dem som just skulle få sina utresetillstånd. Till ett och samma ställe i Katmandu kommer mellan 4 000-5 000 personer, varje dag, för att få ett utresevisum till utlandet.

- De vi träffade i Nepal var cirka 17-19 år och gjorde sin första vända som unga lycksökare och de var jätteglada på flygplatsen att de skulle åka i väg. Sedan vet vi att när de kommer fram blir de fråntagna sina pass och blir fråntagna sina fackliga och mänskliga rättigheter.

- De får leva under förhållanden som är fullständigt orimliga. De får bo i stora baracker med upp till 200 personer som ska dela på en spis, en dusch och en toalett.

Mellan 8-20 personer delar på små, små rum där de måste bo i upp till flera år. Det lilla utrymme de har är under våningssängar där de förvarar lite potatis och ris och lite kläder. Där sprids många sjukdomar. Detta sker under kafalasystemet.

Dagens apartheid

- Jag tycker att kafala-systemet är ett modernt apartheidsystem som gör skillnad på folk och folk. I Qatar är det så uttalat, där de egna medborgarna har en snittlön på 37 000 dollar i månaden medan de som utför jobben i landet under kafalasystemet i genomsnitt tjänar 170 dollar i månaden.

- Det är så fruktansvärt ojämlikt.

4 000 kommer att dö för fotbolls-VM

För ett stenhårt arbete också på kvällar och helger i 40-50 graders värme, med alldeles för dåligt arbetarskydd, tjänar migranterna1 200-1 500  kronor i månaden. Det finns statistik på ambassaderna i länder där folk migrerar ifrån, som Indien och Pakistan, att många kommer tillbaks som avlidna.

Av dem som kommit till Qatar för att jobba med fotbolls-VM räknar man med att 4 000 personer kommer att dö för att vi ska se fotbolls-VM i Qatar 2022.

- Migranterna vet inte vad de har framför sig. Kafala har indrivningsbolag, eller agenter, som letar upp fattiga från olika delar av Nepal som då ser chansen. De får betala en stor avgift till agenten.

- De får dessutom betala 1 100 rupier, en månadslön, i skatt till staten Nepal när de reser ut. Den skatten används för att betala omkostnaderna för att få hem de avlidna.

- Så de måste själva betala för frakten hem för dem som inte klarar jobbet.

Skurkaktig behandling

Karl-Petter Thorwaldsson träffade också arbetare som återvände till Nepal nöjda. Några hade varit i Malaysia där de tjänat 3 000 kronor i månaden. Det är dubbelt så mycket som hemma. Pengarna kunde de spara och ge sin familj ett bättre liv när de kom tillbaka. Men det var lika många som kommit till Qatar och där det inte fungerat med arbetsgivaren och de inte kunnat komma därifrån.

- De hade försökt komma i kontakt med Nepals ambassad för att försöka komma tillbaka från Qatar. Det är 400 000 nepaleser som jobbar i Qatar just nu och de har bara en person på ambassaden som tar emot klagomål. Så det är fullkomligt omöjligt att komma tillbaka.

- De såg många, många människor som blivit misshandlade och såg kamrater som dött på byggena. En av de vanligaste dödsorsakerna är att man får hjärtinfarkt på grund av vätskebrist, så bara information skulle underlätta för många på de här byggarbetsplatserna.

- Det är ett otroligt cyniskt system och jag tycker faktiskt att de här gulfstaterna är riktiga skurstater på grund av hur de behandlar sina arbetare.

Bojkott inte rätt väg

LO har tagit ett antal initiativ om fotbolls-VM 2022 tillsammans med medlemsförbunden och internationellt med TUC (LOs motsvarighet i England) och FNs arbetsorganisation ILO.

- Vi tror att vi skulle missa en chans att påverka världen om vi bara krävde bojkott. Vi ska ställa starkare krav på Qatar för att spela VM där.

- Fifa (Internationella fotbollsförbundet) har satts under enorm press för sitt beslut att spela VM i Qatar. Flera länder, som Tyskland och Sverige, har protesterat mot de vidriga arbetsförhållandena.

- Sedan har vi själva i Sverige inlett ett samarbete med SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, där vi har skrivit ett avtal om vad vi tycker ska gälla för fackliga och mänskliga rättigheter för alla delar av framtida olympiska spel.

LO ställde sig bakom en kampanj

SOK drev en kampanj för att Sverige skulle anordna vinter-OS 2022 och LO ställde sig bakom under förutsättning att SOK skrev på avtalet.

- Det avtalet innebär fackliga och mänskliga rättigheter och kollektivavtal i alla led inklusive textilbranschen för alla som tillverkar till exempel skor och kläder. Alla som jobbar före, under och efter OS ska ha kollektivavtalsvillkor.

Norska LO tog över frågan om samma avtal i Norge då Sverige hoppade av ansökan om OS och Norge var kvar. Norge och Sverige tog sedan frågan vidare till Världsfackets möte i december. Där gav man i uppdrag att inleda förhandlingar med IOK för att få till stånd ett internationellt avtal med LOs och SOKs avtal som grund. 

- Det är inte klart men förhandlas just nu. Det kan bli vägledande för alla olympiska spel i framtiden. Det vore en enorm framgång.

London-OS 2012 förebild

Idén hämtades från England där TUC skrev ett sådant avtal inför sommar-OS i London 2012. Detta OS är det enda OS som ordnats utan att någon förolyckades, före, under eller efter spelen.

- De hade arbetsmiljön med sig från första spadtag till alla åkte därifrån och man hade fackliga kollektivavtalsnivåer och fackliga rättigheter.

- Om vi kunde göra detta med IOK så skulle det vara enkelt sedan för Fifa och friidrotten och för alla andra världsidrotter att ta efter. Det är ett stort, stort steg om vi lyckas med det.

- SOKs ordförande Stefan Lindeberg är också jätteglad för att vi fått ihop detta förslag.

 

Läs en längre version av artikeln i LO aktuellt som kommer som bilaga i tidningen Arbetet på fredag den 27 mars. Bilagan är ett temanummer kring fotbolls-VM i Qatar 2022. Bilagan på 16 sidor kommer efter fredag att kunna beställas från LO-distribution och kan läsas här som pdf.

Christina Jonsson
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.