Fråga facket Fråga facket

Tävlingarna är i full gång i Yrkes-VM i São Paolo

Arbetsmarknad De flesta tävlande har tuffast uppgifter dag tre men vissa redan andra dagen. Stämningen är fantastisk och vårt svenska lag stöttar varandra. Coach Jonas Ivman är stolt över lagets insatser.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Vår svenska målare Jenny Albertsson. WorldSkills

Läget efter dag två

Första dagen hade en del av de tävlande lite problem men lagledarna är oerhört stolta över lagets insatser.

Coach Ivman i intervju.- Vi är stolta över att våra deltagare kan ta ett misstag. Det finns ingen på den här tävlingen som inte gör misstag. De som klarar att gå vidare i tävlingen är de som kan släppa ett misstag och gå vidare till nästa steg, säger coach Jonas Ivman.

Jonas Ivman berättar om Oskar som är plattsättare och sätter upp kakel på väggar.

- Han gjorde några små misstag som han själv tyckte var stora. I går kväll bestämde han sig ändå för att gå vidare och i dag har han varit helt överlägsen.

Fast det finns svackor är stämningen i laget fantastisk. De flesta yrken har de svåraste uppgifterna dag tre men vissa redan dag två.

- Laget stöttar varandra. Det är mycket ryggdunkande och kramar.

Förbättrade arbetsvillkor ökar yrkenas status

Delar av LO-gänget på plats i São Paolo. Tobias Baudin längst till vänster och Torbjörn Johansson längst till höger. Foto: WorldSkills.Alla på plats har sina uppgifter. Tobias Baudin har passat på att ha samtal med brasilianska företagare där de bland annat diskuterat den svenska modellen. Både vice ordförande Tobias Baudin och avtalssekreterare Torbjörn Johansson följer de svenska deltagarna under tävlingarna.

Tobias Baudin säger att om vi förbättrar arbetsvillkoren är det också ett sätt att öka yrkenas status.

- Att jobba som exempelvis undersköterska med fast jobb på heltid och med en fast lön och att man har en arbetsmiljö som gör att man kan jobba fram till 65 år ökar attraktionskraften och fler kommer att söka sig till yrkesprogrammen.

Tobias Baudin tycker också att det är viktigt att vi lyfter fram våra medlemmar mellan tävlingarna och visar vilket fantastiskt jobb de utför.

- Det är de här yrkena som gör Sverige starkt så vi kan finansiera välfärden.

Lyssna på hela intervjun med Tobias Baudin i São Paolo.

Utbildningsdepartementet är också på plats

Statssekreterare Roger Mörtvik.Roger Mörtvik är statssekreterare hos gymnasie- och kunskapsminister Aida Hadzialic.

- Det är fascinerande att vara här och se alla duktiga yrkesarbetande tävla. Utbildning är nyckeln till Sveriges konkurrenskraft och ökar vårt välstånd. Det är Utrikesdepartementets uppgift att förbättra statusen på, och intresset för, yrkesutbildningarna och vi är väldigt engagerade. Generellt håller våra yrkesutbildningar hög status och det ser vi på antalet medaljer som Sverige har kunnat ta hem genom åren. Vi har duktiga yrkeslärare och bra skolor. Vi behöver synliggöra yrkesutbildningarna. Det är ett gemensamt ansvar för regeringen, branscherna och parterna.

Så startade det hela

Bakgrunden till att man började tävla i yrkesskicklighet är att en spanjor oroades av att intresset för yrkesutbildningarna minskade. Det var redan 1950. Han insåg att det behövdes en utmaning så han hörde sig för hos Portugal. Det berättar WorldSkill Swedens vd Pontus Slättman.

- Många länder har problem med intresset och statusen på yrkesutbildningarna, så därför har tävlingarna bara vuxit.

Några av de svenska deltagarna i full aktivitet

Elin Jacobsson tävlar som florist. Daniel Carlberg tävlar i konstruktion. Foto: WorldSkills  Julia Lundin, undersköterska i tävlingsmoment.   Jim Öhman flygteknik.   Oskar Johansson, plattsättare.   Jonas Köre och Jonathan Lukacs tävlar i mekatronik. 

Christina Jonsson
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.