Fråga facket Fråga facket

Vad tycker du om sjukförsäkringen?

Välfärd Sjukförsäkringen har varit hårt kritiserad länge. Vad tycker medlemmarna? Vi gjorde en snabbenkät och ställde frågan till fyra medlemmar i LOs förbund. Kritiken är kompakt.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Jonas, Helene, Gunilla och Micke är djupt kritiska till dagens sjukförsäkring. Foto: Lars Forsstedt

Vad tycker du om sjukförsäkringen?

Gunilla, djurskötare på lantgård

- Avslag! Många inom LO-yrkena har fysiska jobb. Att ett roligt arbete leder till sjukfall är en sorg.

- Sen kommer kampen mot Försäkringskassan. Hur du än gör blir det fel. Att äntligen kunna jobba 25 procent och öka på till 50 för att sen bli utförsäkrad. Arbetsförmedlingen och Fk stångas mot varandra. För att klara ekonomin krävs att du jobbar ännu mer och mycket längre. Det går inte att ta pension.

Jonas, billackerare

- Jag litar inte längre på upplägget, att jag verkligen skulle få hjälp om jag behövde.

- I dag tycks det som att du måste vara så pass frisk att du orkar bråka för att få ersättning. Eller att din arbetsgivare har speciella försäkringar eller du själv har en egen privat och det är inte den samhällsutveckling jag förespråkar.

Helene J Wifvesson, undersköterska/projektassistent, arbetsskadad

- Horribel, havererad och rättsosäker! Ambitionen borde vara att se vad varje sjuk behöver för hjälp för att återgå i arbete istället för att bara få ner statistiken genom regler som är obegripliga. Vi som är sjuka vill bidra med det vi kan! Jag vill att det ska finnas plats för oss alla på arbetsmarknaden.

- En samsyn mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen måste till och rimligare ekonomisk ersättning. I kvinnodominerande yrken sker utslitningen i förtid. Det är ofta belastningsskador inte godkänns som arbetsskador. Glöm inte att göra en arbetsskadeanmälan!

- Tillsätt en kommitté med oss sjuka, företrädare, politiker, Af och Fk för att få till en bättre sjukförsäkring!

Micke, verkstadsarbetare/facklig klubbordförande

- Det är helt åt helvete! Sen barnsben har jag varit politiskt engagerad och ser det fackliga arbetet som ett politiskt arbete, en kamp för ett rättvisare samhälle.

- Sjuka ska inte utförsäkras och speciellt inte under pågående pandemi. Regeringens tillfälliga stopp vid prövningen av de 180 dagarna måste leda till permanenta förbättringar. Ingen ska hamna mellan stolarna hos Fk och Af och bli utan inkomst.

Text: Sophia Gabrielsson