Fråga facket Fråga facket

Väl förberedd kock siktar på medalj i Euroskills

Arbetsmarknad Kocken Gustav Leonhardt triggas av utmaningen att tävla med de bästa unga kockarna i Europa. Nu kämpar han om medaljerna i Euroskills.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Väl förberedd kock siktar på medalj i Euroskills
Gustav Leonhardt har tagit flera medaljer i olika kocktävlingar. Foto: Christina Jonsson

Noggranna förberedelser

Vi träffar Gustav Leonhardt under förberedelserna för den sista dagens tävlingar. Under tre veckor har han ägnat i princip all vaken tid åt att förbereda sig för tävlingarna.

- Jag har gjort beställningslistor, tidsscheman och provat nya sätt att göra grejer på. På vardagarna har jag testat smågrejer och på helgerna har jag kört en hel tävling. Allt för att vara så förberedd som möjligt.

Van vid att tävla

Gustav Leonhardt har trots sin ringa ålder redan tagit flera medaljer i olika kocktävlingar. Men han ser Euroskills som sin största utmaning hittills.

- Så här stor utmaning har jag aldrig haft tidigare. Men det triggar mig. Jag är stolt över min prestation hittills, säger han.

Enligt Gustav Leonhardt är det stor skillnad på att tävla och att jobba i ett vanligt restaurangkök.

- Har man ett starkt lag bakom sig som man har när man jobbar på restaurang så är det enklare och då kan man hjälpa varandra. Här måste man klara allt själv. Här kan du ha något i ugnen och tre grejer på spisen samtidigt som du ska stycka en anka.

Beröm från coachen

Under de två första dagarna har han bland annat gjort en trerättersmeny och en varmrätt. Nu återstår fingerfood, småkakor och köttrulle på anka. Hur det kommer att gå i tävlingen vet han inte. Men han har fått positiva signaler från sin tränare.

- Min coach brukar inte säga att jag är duktig men det har han gjort nu. Så det får jag se som ett gott tecken.

Läs om EuroSkills och se programmet här.

Karta över mässområdet för EuroSkills.

Jon Andersson
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.
Christina Jonsson
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.
Kort om Gustav

Namn: Gustav Leonhardt

Ålder: 20 år

Yrke: Kock

Meriter: OS-guld med juniorkocklandslaget 2016. Har tidigare vunnit både SM-guld och Nordiska mästerskapet för gymnasieelever.