Fråga facket Fråga facket

Medaljer och topplaceringar i Yrkes-VM

Arbetsmarknad Alla tävlande i det svenska yrkeslandslaget presterade på en mycket hög nivå och är goda ambassadörer för yrkesprogrammen. Två av dem berättar hur de gjorde sina yrkesval.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Yrkeslandslaget tog medaljer och andra topplaceringar
Yrkeslandslaget 2015 firas på Arlanda vid hemkomsten. Foto: Christina Jonsson

Tre medaljer och en mängd topplaceringar

Två silvermedaljer och ett brons blev medaljskörden. Silvermedaljerna erövrades av Frida Gustafsson, fordonslackerare och Sara Andersson, dekoratör. Bronset gick till Emmastina Dannered, hudterapeut.

Dessutom kom det svenska yrkeslandslaget hem med 13 Medallions of Excellence. Detta är en utmärkelse som tilldelas tävlande med exceptionellt hög kvalitet och höga poäng i respektive yrkeskategori. Se resultatlistan här.

Staten, LO och Svenskt Näringsliv ville gratulera

Gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic Vid en mottagning på Arlanda mötte gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic landslaget. LOs förste vice ordförande Tobias Baudin, också styrelseledamot i WorldSkills Sweden och Svenskt Näringslivs tillträdande vice vd, som är vice ordförande i WorldSkills Sweden, ville också gratulera de tävlande i vårt viktigaste landslag.

Tobias Baudin var med Yrkeslandslaget i Brasilien och följde tävlingarna.

- Det var fantastiska tävlingar. De visar på den stolthet som finns i yrkena. De killar och tjejer som deltagit i tävlingarna kommer att bidra till att visa på den yrkesskicklighet som finns som jag hoppas gör att fler också väljer att utbilda sig till elektriker, undersköterska eller svetsare.

Frida ger råd inför yrkesvalet

Fordonslackerare Frida Gustafsson valde yrkesprogrammet för att hon alltid har varit intresserad av att jobba praktiskt och jobba med färg och form och att se en kvalitetsförändring.

Tobias Baudin och Frida Gustafsson, fordonslackerare, Yrkeslandslaget 2015. Tobias Baudin fick en tröja med namnteckningar från hela Yrkeslandslaget.- Jag har varit intresserad av det här yrket sedan jag var 15-16 år. Jag har inte velat mecka med bilar så jag kände att det här kunde vara lite åt det hållet och ju mer jag lärde känna yrket desto mer kände jag att jag hamnat rätt.

Som råd till andra som ska söka vidare efter gymnasiet berättar Frida hur hon själv tänkte.

- Jag gjorde så att när jag hittade yrket jag var intresserad av, tillbringade jag en vecka på skolan jag ville gå i för att intervjua lärarna närmare och framförallt eleverna. Jag frågade vad de tyckte, hur de tänkte när de valde, hur de trivdes och vad utbildningen innebär. En vecka är ingenting. Det kan sudda ut så många frågetecken kring vad man ska bli eller inte bli, menar Frida.

Tar paus en tid

Alla knöt många kontakter i São Paolo som kan vara till nytta längre fram.

- Vi träffade många härliga, roliga människor som man kan ha nytta av i framtiden.

Frida har en del stora drömmar inför framtiden men har inte bestämt sig för exakt vad det blir.

- Jag har lovat mig själv att jag ska ta det lugnt nu i en månad eller två, så får vi se sedan. Nu har jag jobbat och levt med det här i ett och ett halvt år. Nu måste jag tänka till lite och ta hand om mig själv innan jag börjar på nästa projekt.

Oskar tog nya tag

Oskar Johansson, plattsättare.Oskar Johansson hade ingen medalj med sig hem. Han hade lite problem första tävlingsdagen. Ett litet misstag kan ge problem i en tävling där det skiljer så lite i färdigheter mellan de tävlande.

- Det är bara att ta nya tag och köra på. Det är bara att kriga. Andra dagen gick det jättebra. Det gick som det ska gå, skulle jag vilja säga, säger Oskar.

Nästa år går EM i Göteborg och då ställer Oskar upp igen. Det är redan klart. Han har kvalificerat sig dit.

Oskar hade först tänkt utbilda sig till murare.

- Men så började jag med kakel och kände lite på det och upplevde hur roligt det är. Sen blev det mer och mer väggar.

Oskar fick också nya kontakter i Brasilien bland de tävlande.

- Vi pratade mycket med danskarna och en kille från Estland och en från Australien. Det kändes jättebra.

I Oskars närmaste framtidsplaner ligger att han ska hem och lägga sig i träning igen. Nu är det inför EM. Till andra som får chansen att tävla i SM säger Oskar, ta den!

Vårt viktigaste landslag

I sitt tal till Yrkeslandslaget menade Tobias Baudin att alla som varit iväg och tävlat i VM är fantastiska ambassadörer.

- Ni är absolut Sveriges viktigaste landslag. Utmaningen är att få fler unga att välja yrkesgymnasium och då måste vi fortsätta visa på vilka fantastiska yrken det är. Det finns en så stark yrkesstolthet i att man kan tävla i SM och, som ni gjort, tävla i VM. Då kanske fler tänker att det vill jag också göra. Då kan vi klara konkurrensen i en global värld. Nästa år kör vi både SM och EM i Sverige.

Coacherna är jättestolta

Jonas Ivman, LOs coach för landslaget, försökte sig på en sammanfattning av intrycken från VM i São Paolo.

- Ja nu är vi på Arlanda igen och det är skönt att det gått så bra som det gjort, att logistiken fungerat så bra som den gjort. Det har varit jättebra i Brasilien. Det har varit långa resor, långa dagar. Vi har gått upp fem varje morgon och inte gått och lagt oss före midnatt. De som har kämpat har varit helt grymma och vi lagledare är jättestolta. Det känns också bra att stödja och visa att yrkesutbildningar verkligen behöver satsas på i Sverige. Det här minnet kommer jag att ta med mig resten av livet.

Snyggt utfört tävlingsbidrag i Yrkes-VM 2015.

Christina Jonsson
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.