Stäng Sök Arkiv Till LO.se

Söker...

Demokratin på reträtt: Varför ska man bry sig?

Vänligen acceptera cookies för att se denna video.

Demokratin är på tillbakagång. Runt om i världen vinner auktoritära och nationalistiska krafter mark samtidigt som demokratiska och fackliga rättigheter pressas tillbaka. Hur påverkar den globala demokratiska nedgången oss i Sverige? Vad kan vi göra för att vända trenden?

Tankesmedjan Tiden har tillsammans med LO och Olof Palmes Internationella Center tagit fram rapporten Demokratin på reträtt: Varför ska man bry sig?. Rapporten visar på konsekvenserna av det krympande demokratiska utrymmet i världen. 

Ryssland hade inte invaderat Ukraina om man haft samma demokratinivå som för 30 år sedan. I en mer auktoritär värld minskar vår förmåga att tackla klimatkrisen, svenska löner och arbetsvillkor påverkas negativt.

Sveriges långa tradition av fackligt engagemang och internationellt solidaritetsarbete behövs mer än någonsin idag. Både för att stå upp för människovärdet/demokratin där behovet är som störst, men också för att säkra en trygg och rättvis framtid för oss själva. Rapporten visar vad som behöver göras.

Till rapporten finns även en summering med diskussionsfrågor.

Medverkande

Johan Sjölander, Verksamhetschef Tiden
Anna Sundström, generalsekreterare för Olof Palmes Internationella Center
Oscar Ernerot, chef för LOs internationella enhet

Moderator: Maria Arkeby, Tankesmedjan Tiden

58 min

Kopiera länk för delning