Stäng Sök Arkiv Till LO.se

Söker...

Tips 5 – Spara det du får från din arbetsgivare

Vänligen acceptera cookies för att se denna video.

Ibland kan det bli fel när det gäller lön, extra ersättning eller andra överenskomna förmåner och ord kan komma att stå emot ord. Därför är det viktigt att du har sparat dina lönebesked och annat du får från din arbetsgivare.

Du jobbar och lönen kommer. Äntligen kan du köpa de där svindyra hörlurarna som du längtat efter så länge. Tillsammans med lurarna tar du med dig kvittot hem. Varför då? För att kunna gå tillbaka till butiken om det är något fel på dem. Samma kan du tänka när det kommer till jobb. Med lönen får du någonting vi kallar för lönebesked eller lönespecifikation. Där kan du se din inkomst den här månaden. Där kommer du se din lön men också om du fått mer pengar för någonting till exempel OB, övertid eller semesterersättning. Och om det dragits skatt eller om du varit sjuk.

Såklart tittar du igenom detta varje månad för att se att allting stämmer. Några månader senare hör du kollegorna prata om extra betalt för kvällar och helger, något som du inte alls känner igen. Hör då av dig till facket för att kolla vad som är fel. Vi ber dig ta fram lönebeskeden och annat du fått av din arbetsgivare. Mitt tips till dig är därför att du har kvar allt som du får från arbetsgivaren, oavsett om det är papper eller pling i telefonen. Och att du sparar allt - länge!

Se de andra tipsen här 

1 min 20 sek

Kopiera länk för delning