Stäng Sök Arkiv Till LO.se

Söker...

Pensioner och politik för vanligt folk - vad kan vi lära av Danmark?

Vänligen acceptera cookies för att se denna video.

Den danska pensionsdebatten har väckt stort intresse i Sverige. Likheterna mellan ländernas pensionssystem är stora och de rankas som några av världens bästa. Men hur fungerar det danska pensionssystemet? Vad kan vi i Sverige lära av vårt grannland? 

Efter valet 2019 återtog Socialdemokraterna regeringsmakten i Danmark. En förklaring till valsegern är att partiet tydligt ställde sig på arbetarnas sida, vilket symboliserades av kampanjen om bryggeriarbetaren Arne Hjul. Förslaget om den så kallade “Arnepensionen” innebär en möjlighet för de mest utslitna på arbetsmarknaden att få en värdig pension i förtid.

Den danska pensionsdebatten har väckt stort intresse i Sverige. Likheterna mellan ländernas pensionssystem är stora och de rankas som några av världens bästa. Den pension som du får på ålderns höst kan med rätta betraktas som en värdemätare på tillståndet i hela välfärden. 

Men hur fungerar det danska pensionssystemet? Hur ska förslaget om ”Arnepension” genomföras och finansieras? Vad kan vi i Sverige lära av vårt grannland?

Medverkande:

Peter Hummelgaard, arbetsmarknadsminister Danmark
Ardalan Shekarabi, socialförsäkringsminister Sverige
Marianne Sund, klubbordförande för IF Metall vid Berendsen textilservice Ockelbo
Susanna Gideonsson, LOs ordförande
Jesper Bengtsson, författare till rapporten Vägen till Arne-pensionen. Danmarks debatt om sänkt pensionsålder för de som jobbat längst, som släpps i samband med seminariet.

Moderator: Eric Sundström

 

 

1 tim

Kopiera länk för delning