Fråga facket Fråga facket

Död, fusk och svek - LO i Almedalen

LO deltar under Almedalsveckan med ett eget seminarium och deltagande på en mängd andra. På plats är ordförande Susanna Gideonsson, chefsekonom Laura Hartman och ungsekreterare Elsa Alm samt ytterligare sakkunniga i aktuella frågor kring arbetsmarknad.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

På tisdagen släpper LO en ny rapport, “Kampen för ordning och reda” som presenteras på ett seminarium tisdag 5 juli 13:30 - 14:30 på Kinbergs plats 3, trädgården, Visby. 

Död, fusk och svek. Arbetslivskriminalitet i Sverige. 
Varje dag pågår brott mot arbetare i Sverige. Arbetslivskriminalitet är systematiskt fuskande och regelöverträdelser som leder till situationer där arbetare riskerar liv och hälsa. 

Rapporten presenterar förslag över vad som behöver göras för att bekämpa arbetslivskriminaliteten och ger en inblick i fyra branscher drabbade av arbetslivskriminalitet, bygg/anläggning, transport, personlig assistans/hemtjänst och hotell/restaurang. 

Inte sällan är det arbetskraftsinvandrare som blir utnyttjade, som tvingas arbeta för låga löner och skandalösa arbetsvillkor. Men det handlar också om ekonomisk brottslighet och välfärdsbrottslighet. 

Oseriösa företag får konkurrensfördel mot seriösa företag när de undviker att betala lagstadgade skatter och avgifter och bryter mot de regler som finns på svensk arbetsmarknad. 

Men det är inte bara de arbetstagare som drabbas direkt av arbetslivskriminaliteten som far illa. Kollektivet av arbetare i samma bransch drabbas också med lönepress och sämre villkor. 

Medverkande: 
Susanna Gideonsson, LO:s ordförande 
Mikael Damberg, Finansminister 
Staffan Isling, VD, Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) 
Ola Pettersson, Ordförande, Delegationen mot arbetslivskriminalitet 
Tomas Andersson, Kommissarie och chef, Polisoperativa enheten i Umeå 
Pia Bergman, Expert på ekonomisk brottslighet, Skatteverket 
Håkan Olsson, Ställföreträdande generaldirektör, Arbetsmiljöverket 
Isabelle Ljungberg, Moderator, LO