Fråga facket Fråga facket

Fackföreningsrörelsens Ivar Lo-pris till Karin Smirnoff

Styrelsen för Ivar Lo-Johanssons stipendiefond har beslutat att Fackföreningsrörelsens Ivar Lo-pris 2021 tilldelas författaren Karin Smirnoff.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Foto: Bokförlaget Polaris

Motivering

Fackföreningsrörelsens Ivar Lo-pris 2021 går till Karin Smirnoff, en författare som med sin uppmärksammade romantrilogi med hemtjänstens Jana Kippo förverkligat kollektivromanen som genre. Handlingen bärs upp av människor vars särart ofta brukar göra dem förbisedda i både verklighet och fiktion. Detta tillsammans med en personligt tillämpad dekonstruktion av språket innebär att Karin Smirnoff har fört svensk arbetarlitteratur till en milstolpe för den realistiska tradition som Ivar Lo-Johansson formulerade med ”Allt det spännande finns hos arbetarklassen”.

Karin Smirnoff föddes i Umeå 1964 och har tidigare bland annat varit verksam som egenföretagare och journalist. Som romanförfattare debuterade hon 2018 med Jag for ner till bror, som är första delen i en trilogi. De två följande romanerna är Vi for upp med mor (2019) och Sen for jag hem (2020). 

Utdelning av priset

Prisutdelningen sker på Ivar Lo-Johanssons födelsedag den 23 februari 2021. Det blir en digital prisutdelning som sänds live på facebook kl. 12.00.

Sändningen inleds med en presentation av Susanna Gideonsson, förbundsordförande LO och efterföljs sedan av ett samtal med Karin Smirnoff och Po Tidholm, journalist.

Ivar Lo-priset

Fackföreningsrörelsens Ivar Lo-pris är ett av Sveriges största litterära priser och instiftades 1986. Det har till syfte att stödja och stimulera litteratur som för vidare den realistiska tradition som bar upp Ivar Lo-Johanssons författarskap. Prissumman är 125 000 kronor. Läs mer om Ivar Lo-priset här.