Fråga facket Fråga facket

Kvinnors arbetsliv, otrygga anställningar och skolan i fokus för LO på första maj

Kvinnors arbetsliv, otrygga anställningar och ojämlikheten i skolan var i fokus när LOs ledning talade på första maj. LOs ordförande Karl-Petter Thorwaldsson lanserade fem krav för att stärka kvinnors arbetsliv när han talade i Ale och Göteborg.   


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Sätt stopp för de otrygga anställningarna, förbättra a-kassan, höj pensionerna, ge rätt till barnomsorg på obekväm arbetstid och inför en egenmaktsreform på arbetsmarknaden. Dessa fem krav för att stärka kvinnors arbetsliv ställde LOs ordförande Karl-Petter Thorwaldssons i sitt tal på första maj i Ale och Göteborg.   

- Vi ska göra allt för att kvinnor ska ha samma makt och inflytande på arbetsmarknaden som män. Vår främsta fackliga kamp de närmaste åren är kvinnornas kamp, sa Karl-Petter Thorwaldsson.  
 

LOs förste vice ordförande Therese Guovelin som talade i Trollhättan tog upp de ökade klyftorna i samhället. Hon fokuserade särskilt på den ökade ojämlikheten i skolan och hur LOs förslag om ett avgiftsfritt lärfritids skulle kunna bidra till att minska dessa klyftor.   

- Med lärfritids kan barnen få en ordnad och meningsfull sysselsättning. Ta del av idrott och kultur. Och de som behöver det ska få hjälp med läxorna. Vi vet att tidiga insatser är avgörande. Lärfritids är en sådan insats. En reform som kan bidra både till bättre skolresultat, meningsfull fritid och en jämlik skola, sa hon. 
  

LOs andre vice ordförande Berit Müllerström höll sitt tal i Vänersborg. Hennes tal handlade om jämställdhet och kampen mot sexuella trakasserier på arbetsplatsen.   

- Här står den fackliga kampen i dag. Om allas rätt till ett tryggt arbetsliv. Det handlar om att slippa sexuella trakasserier på jobbet. Men också om väldigt mycket mer. Det handlar om trygghet för vanligt folk, sa Berit Müllerström.

LOs avtalssekreterare Torbjörn Johanssons talade i Kristinehamn. Han fokuserade till stor del otrygga anställningar och attackerade särskilt Moderaternas politik på det området  

- Men vad vill då Moderaterna? Jo, de vill ha ännu längre provanställningar, ännu sämre anställningstrygghet och ännu fler låglönejobb. En röst på Moderaterna är en röst för skitanställningar, sa Torbjörn Johansson