Fråga facket Fråga facket

LO: Arbetarkvinnor får ut hälften av tjänstemannamännens pension

Jämställdhet En man i ett tjänstemannayrke får ut mer än dubbelt så mycket i total pension som en kvinna i ett arbetaryrke. Stora skillnader i arbetsmiljö och faktisk månadslön under arbetslivet är några av orsakerna, visar den sjunde upplagan av LOs rapport Sveriges jämställdhetsbarometer. Därför kräver LO både högre lön och högre pensioner i avtalsrörelsen.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Kamp om lön och pension i avtalsrörelsen

I Sveriges Jämställdhetsbarometer 2020 undersöks för första gången hur klass och kön påverkar den totala pensionen. Pensionsnivåerna för nyblivna pensionärer 2018, som hade en anställning åren innan de började ta ut allmän pension, är slående. Män i tjänstemannayrken får i genomsnitt ut 33 200 kronor före skatt ut, vilket är mer än dubbelt så mycket som kvinnor i arbetaryrken, som endast får ut 16 100 kronor. 

- Vi kan aldrig acceptera att medlemmar som slitit ett arbetsliv ska bli fattigpensionärer på ålderns höst. Därför tar vi fajten med arbetsgivarna om både lön och pension i årets avtalsrörelse. Dessutom vill vi att staten ska ge mer pengar till den allmänna pensionen, säger LOs ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

Faktisk månadslön

Hälften av LO-kvinnorna arbetar deltid. I årets Jämställdhetsbarometer har LO därför särskilt granskat hur mycket de deltidsarbetande kvinnorna faktiskt får i lön varje månad. 

- Med en faktisk månadslön på i genomsnitt knappt 16 000 kronor är det mycket svårt att vara ekonomiskt självförsörjande. Risken är dessutom stor att de deltidsarbetande kvinnorna i arbetaryrken blir framtidens fattigpensionärer, om inte löner och arbetsvillkor ändras, säger Berit Müllerström, LOs andre vice ordförande.  

LO kräver:

  • Hållbara heltider och höga, jämställda och mer jämlika löner.
  • Att de kollektivavtalade tjänstepensionerna i privat sektor betalas in under hela arbetslivet, inte som i dag bara för de som är mellan 25 och 65 år. Det skulle ge 2500 kronor mer i pension i månaden.  
  • Att staten ska göra större inbetalningar till den allmänna pensionen. 

Läs hela rapporten här
Se presskonferens om jämställdhetsbarometern i LO Play

För ytterligare information kontakta: LOs pressjour 08-796 26 90