Fråga facket Fråga facket

LO-förbund beredda varsla i sympati med Kommunal

Kommunal har varslat om stridsåtgärder för att Gröna arbetsgivare inte vill höja lägstlönerna och göra en extra satsning på lågavlönade i enlighet med LO samordningen. LO-förbunden är beredda att snarast lägga sympativarsel. ”Det är en principfråga som rör allas löner. Vi ruckar inte på kraven i LO:s samordning”, säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Förhandlingarna mellan fackförbundet Kommunal och arbetsgivarorganisationen Gröna arbetsgivare har strandat. Kommunal har därför varslat om konflikt på avtalsområdena för trädgårdsodling och golfbanor. Kommunals varsel träder i kraft den 20 juni klockan 14.00

Nu förbereder samtliga LO-förbund i LO-samordningen egna sympatiåtgärder för att stötta Kommunals avtalskrav.

- Vi är inom LO-samordningen överens om att driva igenom industrimärket på 7,4 procent och en låglönesatsning. Vi är också överens om gemensamma krav på att höja lägstlönerna, säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson.

- Varje motpart på arbetsgivarsidan som försöker sänka något av våra gemensamma krav ska veta att vi i samordningen har lovat varandra det här. Står vi inte upp för förbundsmedlemmar på ett avtalsområde riskerar det att trycka ner villkoren för medlemmar på andra delar av arbetsmarknaden, säger Torbjörn Johansson.

- Förbunden väljer lämpliga sympatiåtgärder. Alla förbund är igång med förberedelser och varslen kommer att läggas snarast.